Prima moschee din Atena de la independena greacă, un proiect aflat în curs de peste un deceniu, întârziat de epidemia covid-19, ar urma să fie deschisă la sfârşitul toamnei, a anunţat Ministerul Educaţiei şi Afacerilor religioase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procedurile au fost în parte întârziate din cauza pandemiei, însă accelerăm activitatea, iar moscheea ar urma să fie deschisă în toamnă”, a anunţat ministerul într-un comunicat transmis AFP.

Altă sursă guvernamentală, contactată de AFP, a apreciat că sfârşitul lui octombrie este o dată realistă în vederea deschiderii, ”dacă nu au loc noi izolări”.

Proiectul deschiderii unei moschei oficiale la Atena, una dintre capitalele europene în care nu există o moschee, a fost lansa în 2007.

El s-a lovit imediat de o opoziţie foarte puternică a Bisericii Ortodoxe, foarte puternică în Grecia, şi de sentimentul naţionalist împotriva Turciei musulmane.

Grecia a fost ocupată în timpul Imperiului Otoman timp de secole, după care şi-a recucerit independenţa în secolul al XIX-lea. Sentimentul antiturc este în continuare puternic.

Moscheea din Atena - a cărei construire cu fonduri de stat a fost încheiat în 2019 - poate primi 350 de persoane.

Clădirea se află la Elaionas, un fost cartier industrial din capitală.

Singurele moschei în Grecia se află în prezent în regiunea de frontieră cu Turcia, în care trăieşte o minoritate turcă de 150.000 de persoane.

În alte părţi ale ţării, musulmani - în mare parte refugiaţi şi migranţi - folosesc lăcaşuri de cult improvizate în apartamente sau peşteri.

Aproximativ 250.000 de musulamni se estimează că trăiesc la Atena.

Asociaţia Musulmană din Grecia a protestat săptămâna aceasta faţă de închiderea iminentă a unei săli de rugăciune la Pireu, deschisă în 1989.

Autorităţile au anunţat că acest loc nu a primit un permis, dar că poate obţine unul şi că poate fi redeschis după o evaluare.

”Toţi cei care cer un permis îl obţin, dacă documentele lor sunt în ordine”, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.