Militanţii prodemocraţie au defilat, miercuri, la Hong Kong, în ziua de Anul Nou, într-o manifestaţie marcată de ciocniri cu poliţia, care a arestat 400 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit organizatorilor,  peste un milion de persoane au participat la manifestaţie. 

Miercuri, autorităţile au cerut organizatorilor să încheie marşul mai devreme din cauza confruntărilor izbucnite în cartierul Wan Chai.

Manifestanţii au fost arestaţi pentru deţinere de arme şi participare la o "adunare ilegală".

Fosta colonie britanică se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză de la retrocerea sa către Beijing în 1997, dar şi cu manifestaţii monstru şi acţiuni în forţă, însoţite adesea de confruntări cu poliţia, pentru a cere reforme democratice şi o anchetă cu privire la comportamentul poliţiei.

La începutul lui decembrie, aproximativ 800.000 de manifestanţi în favoarea democraţiei - potrivit organizatorilor, 183.000 - potrivit poliţiei, au defilat fără vreun incident notabil. Organizatorii acestui marş au cerut autorizare să facă acelaşi lucru la 1 ianuarie.

Mişcarea a apărut împotriva unui proiect de lege vizând să autorizeze extrădările către China continentală. Executivul local pro-Beijing a renunţat la acest proiect, însă manifestanţii şi-au lărgit revendicările pentru a obţine alegeri libere şi mai multă democraţie, în faţa unei acaparări tot mai mari a Beijingului.

Contestarea a avut un impact asupra turismului şi economiei acestui centru financiar, care a intrat în recesiune.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.