Şeful grupării paramilitare Wagner Evgheni Prigojin, se află în Belarus, potrivit preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Văd că (Evgheni) Prigojin zboară cu acest avion. Da, într-adevăr, el este în Belarus azi (marţi)”, declară Lukaşenko, potrivit televiziunii belaruse de stat.

Un oficial de rang înalt din cadrul spionajului european a declarat CNN că două avioane private, cu legături cu Evgheni Prigojin, au aterizat marţi dimineaţa la Minsk.

Însă acest oficial nu ştia dacă şeful Wagner se afla la bordul vreunuia dintre cele două avioane.

”S-au dat garanţii de securitate”, aşa cum a promis preşedintele rus Vladimir Putin, dă asigurări Lukaşenko, relatează BBC News.

Prigojin urmează să stea în Belarus pe cheltuiala Wagner, potrivit lui Lukaşenko.

Evgheni Prigojin a acceptat un acord, mediat de Lukaşenko sâmbătă cu Kremlinul, prin care urma să fie exilat în belarus, în schimbul opririi unui marş al Wagner către Moscova.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi, anterior, că Belarusul va avea de profitat de pe urma ”experienţei” combatanţilor grupării paramilitare ruse Wagner, pe care a acceptat să-l primească, în cadrul acestui acord, care a pus capăt rebeliunii în Rusia, relatează Le Monde.

”Dacă comandanţii lor vin la noi şi ne ajută, (...) asta înseamnă experienţă”, a declarat Lukaşenko, citat într-un comunicat de către preşedinţia belarusă.

”Ei sunt în prima linie (în Războiul rus în Ucraina), sunt unităţi de asalt. Ne vor explica ce contează la ora actuală” pe plan militar”, sublinia Lukaşenko.

Locul unde se afla şeful Wagner - care nu a mai apărut în public după retragerea din Rostov-pe-Don, în Rusia - a făcut obiectul unor speculaţii după ce un avion, cu legături cu numele său, a efectuat un zbor din Rusia în Belarus, potrivit site-ului Flightradar24.

Acest avion rus a apărut în regiunea Dostov, la ora locală 5.32 (şi ora României), după care a început să coboare către Minsk, la ora locală 7.20, potrcit site-ului.

Codurile de identificare ale avionului sunt cele legate cu Evgheni Prigojin de către Biroul american de control al averilor străine.

Rusia a anunţat marţi că nu deţine informaţii despre locul unde se află Evgheni Prigojin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.