Patronul grupării paramilitare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat Kremlinului recunoaşte luni ”amestecuri” - ”cu precauţie şi precizie” - în alegerile americane, cu o zi înainte de alegerile de la jumătate de mandat (”midterms”) în Statele Unite care, acuză Moscova de amestec de ani de zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am amestecat. O facem şi continuăm să o facem. Cu precauţie, precizie, în mod chirurgical, într-un mod care ne este caracteristic”, a declarat Prigojin, citat într-o postare pe reţele de socializare aparţinând întreprinderii sale, Concord.

El răspundea astfel unei întrebări cu privire la acuzaţii de amestec rus în alegerile de la jumătate de mandat care au loc marţi în Statele Unite - un scrutin urmărit îndeaproape de Moscova, în contextul crizei în care se opune Washingtonului de la începutul Războiului rus în Ucraina.

Prigojin - vizat de sancţiuni americane şi europene - este acuzat de mai mulţi ani de amestec în alegerile americane - şi anume în alegerile prezidenţiale din 2016.

El este acuzat de faptul că a înfiinţat o ”fermă de troli” - profiluri false pe reţele de socializare - cu scopul de a încerca să-i influenţeze pe alegătpri, de exemplu prin denigrarea candidaţilor sau postând informaţii false.

Omul de afaceri - care era odinioară foarte discret - se afirmă tot mai mult ca o figură publică în Rusia şi îşi multiplică apariţiile în susţinerea ofensivei Moscovei în Ucraina.

La sfârşitul lui septembrie, Prigojin a recunoscut că a înfiinţat, în 2014, gruparea paramilitară Wagner, cu scopul de lupta în Ucraina şi a recunoscut că aceasta este prezentă în Africa, în Orientul Mijlociu ţi în America latină.

Această grupare paramilitară este suspectată, de ani de zile, de faptul că efectua din umbră treburile Kremlinului în diverse teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova şi Prigojin a dezminţit mereu.

Cunoscut drept un apropiat al Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a fost o vreme unul dintre furnizorii de catering ai Kremlinului, ceea ce i-a adus supranumele de ”bucătarul lui Putin”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.