Şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, care s-a aflat la originea unei rebeliuni ruse în iunie, adjunctul său şi alţi opt pasageri se presupune că au murit în prăbuşirea unui avion privat, miercuri, la nord-vest de Moscova, potrivit agenţiei ruse de transport aerian şi unui minister rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kremlinul şi Ministerul rus al Apărării nu au reacţionat imediat.

Agenţia Rossaviatsia a confirmat că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului care efectua un zbor de la Moscova la Sankt Petersburg care s-a prăbuşit în regiunea Tver.

”Potrivit companiei aeriene, pasagerii următori se aflau la bordul avionului (de tip) Embraer-135”, a anunţat Rossaviatsia, citând numele lui Prigojin, dar şi pe cel al mâinii sale drepte Dmitri Utkin.

”La bord se aflau zece persoane, inclusiv trei membri ai echipajului. Potrivit primelor informaţii, toate persoanele de la bord au murit”, anunţa cu un pic mai înainte, pe Telegram, Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă.

Potrivit ministerului, acest avion de tip Embraer Legacy s-a prăbuşit în apropierea satului Kujenkino, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova.

Înregistrări video cărora AFP scrie că nu le-a putut confirma autenticitatea, au fost difuzate pe mai multe canale Telegram care afirmă că au legături cu Wagner, în care apar fragmente în flăcări, pe un câmp, sau o aeronavă care cade din cer.

Potrivit unui reprezentant al serviciilor de salvare citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, corpurile a opt persoane au fost găsite, până în prezent, la locul prăbuşirii.

Agenţia oficială rusă de presă Tass scrie că s-au recuperat şapte cadavre.

O anchetă s-a deschis cu privire la ”încălcarea regulilor de securitate a transportului aerian”.

”O echipă de anchetatori a fost  trimisă la faţa locului (...) să stabilească cauzele accidentului”, a anunţat într-un comunicat Comitetul rus de anchetă.

Potrivit Rossaviatsia, avionul aparţinea societăţii MNT-Aero, specializată în aviaţie de afaceri.

Joi devreme, în apropiere de Kujenkino, poliţişti blocau intrarea în zona prăbuşirii, în timp ce persoane se reculegeau la Sankt Petersburg în faţa sediului Wagner, depuneau ecusoane ale grupării paramilitare, flori şi lumânări, potrivit unor fotografi AFP.

”N-avem cuvinte”, a declarat AFP, în faţa memorialului improvizat, un bărbat mascat, un membru al Wagner, care porta o şapcă şi un hanorac cu cu logoul organizaţiei, care îndemna la susţinerea lui ”Evgheni Viktorovici (Prigojin) şi a tuturor comandanţilor noştri”.

PUTIN ÎI LUADĂ PE MILITARI

În timp ce operaţiunile continuau, preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut un discurs cu ocazia marcării a 80 de ani de la Bătălia de la Kursk, în al Doilea Război Mondial, într-o vizită în această regiune, în sud-vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina.

Fără să menţioneze prăbuşirea, Putin a salutat pe scenă, în faţa mulţimii, ”devotamentul” şi ”loialitatea” militarilor ruşi în Ucraina, care ”luptă cu curaj şi hotărâre”.

Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a sugerat că Prigojin ar fi putut să fie eliminat de Kremlin.

Preşedintele american Joe Biden a decarat că ”nu este surprins” de posibila moarte a şefului Wagner, apreciind că ”puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să ştie ceva”.

Şefa opoziţiei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia şi-a exprimat pe X speranţa ca ”moartea sa demonteze prezenţa Wagner în Belarus”, o ţară aliată Moscovei, şi l-a catalogat pe Prigojin drept un ”criminal” care ”nu va lipsi nimănui”.

Evgheni Prigojin s-a aflat la originea, în iunie, a unei rebeliuni împotriva Statului Major rus şi ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, desfăşurată de oamenii săi, care au preluat pentru scurt timp constrolul unor instalaţii militare în sudul Rusiei, după care au mărşăluit către Moscova.

Vladimir Putin l-a catalogat atunci drept ”trădător”, fără să-i pronunţe numele.

Prigojin a renunţat rapid la această rebeliune, în plin Război în Ucraina.

Ea a luat sfârşit la 24 iunie, seara, printr-un acord care prevedea plecarea sa în belarus, iar combatanţii puteau să i se alărure acolo, să intre în armata rusă sau să se întoarcă la viaţa civilă.

VIDEO ÎN AFRICA

Însă, luni seara, patronul Wagner a apărut într-o înregistrare video difuzată pe grupuri apropiate Wagner, pe reţele de socializare, în care spunea că se află în Africa pentru ”a face Rusia şi mai mare pe toate continentele şi Africa şi mai liberă”.

După rebeliune, o parte a combatanţilor Wagner s-a dus în Belarus, unde a paticipat la formarea Forţelor Armate belaruse.

Însă, dintr-un motiv niciodată explicat, şeful Wagner părea să se ducă şi să întoarcă din Rusia, în pofida statutului său de paria, inclusiv să participe, la câteva zile după revolta sa, la o reuniune la Kremlin.

În Ucraina, Evgheni Prigojin s-a ilustrat în lunga şi sângeroasa Bătălie de la Bahmut, în est, cucerit în mai cu preţul unor pierderi grele.

În timpul acestei bătălii s-a înveninat conflictul său oficiali militari ruşi de rang înalt, pe care Prigijin i-a acuzat de incompetenţă şi de faptul că nu-i livrau suficientă muniţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.