Şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin acuză ierarhia militară rusă de faptul că ”ascunde” dificultăţile cu care se confruntă armata rusă în faţa contraofensivei ucrainene, lansată la începutul lui iunie, care a obţinut, în acest stadiu, unele succese modeste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inamicul ocupă Patîhatî, nordul Robotîne şi Urojaine, ceea ce înseamnă că porţiuni mari din teritoriu au fost pierdute în faţa inamicului”, deplânge Evgheni Prigojin într-o înregistrae audio publicată miercuri pe Telegram.

După câteva săptămâni de contraofensivă a trupelor Kievului, aceasta ”ne provoacă pierderi serioase şi probleme care sunt muşamalizate, pe care ruşii nu le ştiu”, denunţă el, arătând cu degetul ierarhia militară, cu care se află în conflict deschis de mai multe luni.

”TRĂDARE DIRECTĂ A INTERESELOR RUSIEI”

”Toate astea sunt complet ascunse tuturor. Într-o bună zi Rusia, Rusia se va trezi şi îşi va da seama că Crimeea este ucraineană. Aceasta este o trădare directă a intereselor Federaţiei ruse”, acuză Evghemi Prigojin 

”Tot ceea ce face comandamentul «operaţiunii militare speciale» azi este să ascundă faptele, pentru a da Moscovei rapoarte frumoase” şi ”să înşele poporul rus”, acuză omul de afaceri, ai cărui mercenari din Wagner luptă în prima linie, în estul Ucrainei, cu preţul unor pierderi grele.

În zona Sadove, imediat la nord de Tokmak, în regiunea Zaporojie (sud), ”nu există comandament, nu există arme, nu există muniţie”, subliniază el în acest nou atac violent.

Kievul a anunţat, până în prezent, că a recucerit opt localităţi de la ruşi, în timp ce Moscova se încăpăţânează să spună că armata sa respinge neobosită toate atacurile ucrainene.

SCENARIU CATASTROFAL

Evgheni Prigojin acuză comandamentul militar, inclusiv pe ministrul rus al Apărării Sergghei Şoigu, de faptul că comunică fapte care nu corespund ”realităţii”.

”Informaţiile sunt blocate, inamicul înaintează în direcţia Molocinii Lîman”, o localitate mică la Marea Neagră, în apropiere de Melitopol.

O cucerire a acestui sat ar permite armatei ucrainene să despartă în două armata rusă şi să ajungă la Marea Neagră.

”Dacă inamicul ajunge la Molocinii Lîman, atunci toate teritoriile cucerite în timpul «operaţiunii militare speciale» se vor întoarce la inamic”, avertizează Evgheni Prigojin.

El evocă astfel un scenariu catastrofal pentru Rusia, al cărei obiectiv afişat rămâne să cucerească întregul Donbas (est) şi să-şi consolideze teritoriile cucerite în sudul Ucrainei.

Întrebat despre situaţia de pe front, preşedintele rus Vladimir Putin declara miercuri că există ”o anumită acalmie” şi sublinia din nou ”pierderi serioase” ucrainene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.