Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa a plecat joi din Maldive, la bordul unui avion aparţinând companiei Saudia, către Singapore, anunţă un reprezentant aeroportuar, la o zi după ce a fugit de la Colombo, iar manifestanţi care l-au obligat să fugă, după ce i-au invadat reşedinţa în weekend au anunţat că urmează să evacueze clădiri publice pe care le ocupă de mai multe zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gotabaya Rajapaksa, soţia sa Ioma, şi două gărzi de corp au fost escoraţi în avion cu câteva minute înainte de decolare, de pe Aeroportul Internaţional Velana, la Malé, potrivit sursei citate.

În paralel, manifestanţi srilankezi care l-au obligat pe preşedinte să fugă din ţară, după ce au luat cu asalt reşedinţa prezidenţială, în weekend, au anunţat joi că urmează să evacueze clădirile publice pe care le ocupă de mai multe zile.

”Ne retragem paşnic din palatul prezidenţial, din secretariatul prezidenţial şi din birourile premierului, cu efect imediat, însă ne vom continua lupta”, a anunţat un purtător de cuvânt.

Cu câteva ore înainte de anunţul retragerii, poliţia a respins manifestanţi care încercau să intre în sediul Parlamentului.

Contestatarii au invadat miercuri biroul premierului Ranil Wickremesinghe, la fel cum au luat cu asalt sâmbătă platul prezidenţial al lui Gotabaya Rajapaksa.

Aproxmativ 85 de persoane au fost rănite în ciocniri, iar un bărbat a murit asfixiat de gaze lacrimogene.

Ranil Wickremesinghe, numit preşedinte interimar de către şeful fugar al statului, a cerut evacuarea clădirilor publice şi a ordonat forţelor de ordine să facă ”cea ce este necesar pentru a restabili ordinea”.

Un demnitar budist care suţine contestarea a îndemnat joi la predarea palatului prezidenţial, o clădire veche de 200 de ani, în vederea păstrării obiectelor de valoare din imobil.

”Această clădire este o comoară naţională şi trebuie protejată”, a declarat presei călugărul Omalpe Sobitha.

”Este necesar să se facă un audt şi ca proprietatea săfie predată statului”, a îndemnat el,

Sute de mii de oameni au vizitat reşedinţa, după fuga lui Gotabaya Rajapaksa sâmbătă.

O interdicţie circulaţie, ridicată joi în zori, a fost reintrodusăla prânz - nuami la Colombo.

Gotabaya Rajapaksa a promis să demisioneze miercuri, însă nu s-a făcut vreun anunţ oficial în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.