Preşedintele Vladimir Putin a acuzat marţi naţiunile occidentale că ignoră preocupările majore de securitate ale Rusiei, în urma refuzului SUA de săptămâna trecută de a accepta cererile Moscovei referitoare la Ucraina şi NATO, relatează CNBC. El a reluat afirmaţiile potrivit cărora sistemele antirachetă din România şi Polonia ”sunt o ameninţare pentru Rusia”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este deja clar acum... că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a spus Putin la o conferinţă de presă de marţi.

Putin a spus că SUA vor ”să menţină Rusia sub control” şi că se folosesc de Ucraina pentru a face acest lucru, reiterând poziţia Rusiei conform căreia orice posibilă apartenenţă a Ucrainei la NATO ”ar submina securitatea Rusiei”.

”Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO şi începe aceste operaţiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a spus el, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, Putin a spus că speră că dialogul cu privire la Ucraina va continua şi că trebuie găsită o cale pentru, aşa cum a spus el, ”a proteja securitatea tuturor”.

Comentariile preşedintelui rus au urmat discuţiilor cu premierul ungar Viktor Orban, cu care Putin are legături amicale, la Moscova.

Este pentru prima dată când Putin comentează public despre criza geopolitică în ultimele câteva săptămâni, în pofida unui val de întâlniri diplomatice şi convorbiri telefonice între oficialii ruşi şi occidentali.

În timp ce peste 100.000 de militari ruşi rămân staţionaţi în diferite puncte de-a lungul graniţei Rusiei cu Ucraina, există în continuare preocupări sporite că Putin ar putea fi gata să dea undă verde ca trupele sale să invadeze Ucraina.

Rusia a negat că plănuieşte o invazie, dar încrederea în cuvântul Rusiei a fost scăzută de când a anexat Crimeea de Ucraina în 2014 şi a sprijinit separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Analiştii politici cred că Rusia doreşte să-şi menţină sfera de influenţă şi puterea asupra fostelor state sovietice şi să oprească gravitaţia Ucrainei către Occident.

Rusia a insistat că vrea doar să-şi protejeze interesele de securitate, în special în faţa unei NATO extinse, care a desfăşurat echipamente militare în Europa de Est.

Cu privire la desfăşurarea de trupe de-a lungul graniţei sale cu Ucraina, Putin a insistat anterior, la sfârşitul anului trecut, că Rusia are dreptul de a-şi deplaseze trupele oriunde doreşte pe teritoriul său.

Kremlinul a acuzat Occidentul că a stârnit ”isterie” în legătură cu Ucraina.

Comentariile lui Putin vin după ce Rusia a făcut o serie de propuneri de securitate SUA, în decembrie, inclusiv principalele sale cereri ca NATO să nu se extindă mai departe spre est sau să admită Ucraina în alianţa militară.

De asemenea, ar dori să vadă că NATO îşi anulează desfăşurarea militară în Europa de Est.

Putin a reiterat marţi acestei poziţii, declarând că lansatoarele de rachete din România şi Polonia, ambele membre NATO, ”sunt o ameninţare pentru Rusia”.

Săptămâna trecută, SUA au răspuns acestor solicitări, refuzând să accepte propunerile cheie ale Rusiei cu privire la Ucraina şi NATO. Totuşi, au semnalat dorinţa de a continua discuţiile menite să calmeze tensiunile şi au spus că ar putea exista loc de compromis în unele domenii.

Marţi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken urma să vorbească cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Răspunsul oficial al Rusiei faţă de SUA rămâne necunoscut, în acest moment, deşi se pare că a transmis un răspuns scris SUA.

Întâlnirea lui Putin cu Orban de marţi are loc în timp ce liderii europeni îşi intensifică angajamentul cu Moscova, Putin vorbind deja cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu prim-ministrul Italiei Mario Draghi, săptămâna aceasta.

Miercuri, Putin urmează să vorbească cu premierul britanic Boris Johnson, care se afla în vizită marţi în Ucraina.

Putin nu a comentat public despre Ucraina din 23 decembrie, potrivit New York Times, care a remarcat că a mustrat un jurnalist britanic care a întrebat, în timpul conferinţei de presă anuale a lui Putin, dacă va garanta că Rusia nu va invada Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.