Preşedintele Venezuelei ar putea să fie ”răsturnat foarte rapid”, a declarat marţi Donald Trump la ONU, în timp ce Washingtonul impune sancţiuni anturajului lui Nicolas Maduro, care a denuţat imediat laşitatea americanilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Sincer”, regimul lui Maduro ”ar putea să fie răsturnat foarte rapid de armată, dacă militari decid să o facă”, a declarat preşedintele Trump unor jurnalişti la sediul ONU.

”Peste două milioane de persoane au fugit” din ţară din cauza Guvernului socialist venezuelean susţinut de Cuba, a deplâs el anterior, la tribuna Adunării Generale anuale a ONU.

Cu toate acestea, ”nu cu mult timp în urmă, Venezuela era una dintre ţările cele mai bogate din lume”, a notat el, referindu-se la importanele resurse petroliere a căror proastă gestiune a aruncat ţara în recesiune, iar populaţia în sărăcie.

Cu puţin timp înainte, secretarul american al Finanţelor Steven Mnuchin a anunţat impunerea unor noi sancţiuni financiare unui număr de patru persoane din anturajul lui Maduro, inclusiv soţiei acestuia Cilia Adela Flores şi vicepreşedintei sale Delcy Rodriguez.

Liderul venezuelean nu a întârziat să reacţioneze, îndemnând ca soţia sa să nu fie atinsă. ”Nu vă atingeţi de familia mea! Nu fiţi laşi! (...) Singura sa crimă: faptul că este soţia mea. Cum nu se pot lua de Maduro, se iau de Cilia”, a tunat şeful statului într-o intervenţie televizată.

”Fiecare sancţiune a Guvernului «gringo», în afară că este ilegală şi inutilă, este o medalie pentru noi, revoluţionarii”, a subliniat el.

”Preşedintele Maduro se sprijină pe anturajul său pentru a-şi menţine acapararea asupra puterii, în timp ce regimul său jefuieşte în mod sistematic ceea ce mai rămâne din bogăţia Venezuelei”, a acuzat secretarul american al Trezoreriei pentru a justifica această noup strângere a şurubului contra Caracasului.

Administraţia Trump intenţionează să pună capăt acaparării de către Maduro şi de către Guvern ”în timp ce poporul venezuelan suferă”, a adăugat el.

”ÎNFOMETAŢI ŞI BOLNAVI” 

El a avertizat, de asemena, că Statele Unite vor continua să-i sancţioneze financiar pe cei care se fac ”vinovaţi de declinul tragic al Venezuelei”, dar şi reţelele şi ”oamenii de paie folosiţi pentru a le masca bogăţia ilicită”.

Preşedintele Maduro se află el însuşi e lista cu sancţiuni financiare americane din vara lui 2017.

În afară de soţia sa şi de vicepreşedintă, alţi doi oficiali sunt puţi la index. Este vorba despre Jorge Rodriguez, ministrul ”Puterii populare pentru comunicare şi informaţii”, anterior primar al caracasului. Vladimir Padrino Lopez, ministrul Apărării, a fost, de asemenea sancţionat.

Concret, averile lor de pe teritoriul american sunt blocate, iar oricărui cetăţean american îi este interzis să facă afaceri cu ei.

Venezuela se va cufunda şi mai mult în recesiune anul acesta şi va afişa o hiperinflaţie istoric de 1.000.000% până în decembrie, a avertizat la sfârşitul lui iulie Fondul Monetar Internaţiona (FMI).

Produsul Intern Brut (PIB) venezuelean ar urma să se contracte cu 18% în 2018, a precizat instituţia de la Washington, exprimându-şiî ngrijorarea faţă de repercusinile asupra unor ţări vecine, mai ales asupra Columbiei, în care vin în masă venezueleni care fug din ţara lor.

Venezuela îşi obţine 96% din venituri din petrolul brut. Or producţia sa de petrol a scăzut cu aproape jumătate într-un an şi jumătate, din cauza lipsei de lichidităţi în vederea odernizării câmpurilor petroliere.

”Când ne gândim la Venezuela, trebuie să începem să ne gândim cu adevărat la impactul asupra Columbiei şi eventual asupra Braziliei”, a reacţionat, la rândul său, marţi, ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland.

Migranţii, ”în afară că sunt săraci şi înfometaţi, sunt - mulţi dintre ei - bolnavi, prezentând patologii pe care le credeam eradicate”, a deplâns ea într-o intervenţie la Council on Foreign Affairs, la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Şefa diplomaţiei canadiene, care a insistat asupra faptului că nu este vorba ”doar despre o problemă locală”, a apărat sancţiunile impuse Venezuelei ”pentru a le arăta liderilor venezueleni că faptele lor au consecinţe”.

”Este necesar să continuăm să spunem poporului venezuelean că are susţinerea noastră”, a insistat ea.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.