Preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, un apropiat al premierului Viktor Orban, nu participă marţi la Riga la summitul Celor Nouă de la Bucureşti (B9), grupul de ţări europene de pe flancul estic al NATO, a anunţat biroul preşedintelui leton, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca urmare, summitul nu se va încheia cu o declaraţie comună a celor nouă ţări, pentru prima dată de când formatul a fost înfiinţat în 2015, a precizat biroul preşedintelui leton Edgars Rinkevics.

În schimb, a fost emisă o declaraţie în numele preşedinţilor Letoniei, României şi Poloniei, care găzduiesc împreună reuniunea de la Riga.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
CITEȘTE ȘI Copreşedinţii Summitului B9 au adoptat o declaraţie: Vom continua să întărim în mod substanţial postura NATO. Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare

Ungaria şi celelalte ţări central-europene au fost în dezacord din cauza faptului că premierul Viktor Orban continuă să cultive legături strânse cu Rusia şi refuză să dea arme Ucrainei.

Ungaria a fost reprezentată la summitul B9 de la Riga de ambasadorul său din Letonia. Nu a fost oferită oficial o explicaţie pentru lipsa preşedintelui Sulyok.

Preşedinţii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei sunt de obicei prezenţi la summiturile anuale ale grupului "Buharest Nine". Aceste ţări sunt membre atât ale NATO, cât şi ale Uniunii Europene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care este prezent la summitul de la Riga, va vizita Budapesta a doua zi "pentru a discuta despre rămânerea Ungariei în afara misiunii NATO în Ucraina", a declarat luni premierul Orban pentru presa de stat.

Ungaria a semnalat săptămâna trecută că nu intenţionează să renunţe la importurile de gaze naturale din Rusia şi a încercat să aprofundeze legăturile de afaceri cu Moscova în domenii nesancţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.