Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că se îndoieşte de constituţionalitatea legislaţiei privind reforma judiciară pe care ţara trebuie să o adopte pentru a accesa fondurile Uniunii Europene şi a decis să o trimită vineri Tribunalului Constituţional, pentru revizuire, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bruxelles-ul a blocat fonduri de redresare după Covid-19 în valoare de 35,4 miliarde de euro din fonduri de recuperare, într-un dezacord cu privire la statul de drept al Poloniei şi a cerut reforme în chestiuni precum independenţa judiciară şi energia verde, înainte de a oferi Varşoviei banii.

Conform proiectului de lege adoptat de parlamentul polonez în această săptămână, Curtea Administrativă Supremă va începe să se ocupe de cazurile disciplinare ale judecătorilor.

 Anterior, o cameră controversată a Curţii Supreme s-a ocupat de astfel de cazuri, iar criticii au spus că aceasta i-a pedepsit pe judecătorii care criticau reformele judiciare ale guvernului.

Proiectul de lege ar însemna, de asemenea, că judecătorii nu se vor confrunta cu măsuri disciplinare pentru că pun la îndoială independenţa colegilor desemnaţi de organe despre care criticii spun că sunt politizate.

Duda spusese mai devreme că nu va aproba legislaţia care permite oamenilor să pună la îndoială numirile judiciare.

"Guvernul a încheiat un nou acord cu Comisia Europeană şi este bine că s-a întâmplat, pentru că atât Polonia, cât şi UE au nevoie de un compromis. Dar este corect să spunem că acest acord ridică îndoieli constituţionale serioase", a spus Duda într-un discurs televizat.

”De aceea am decis să trimit acest proiect de lege la Tribunalul Constituţional... ceea ce înseamnă că proiectul de lege nu va intra în vigoare până când Tribunalul nu îşi va exprima opinia cu privire la respectarea Constituţiei”.

Tribunalul Constituţional este una dintre instanţele aflate în centrul conflictului dintre Varşovia şi Bruxelles privind statul de drept.

Comisia Europeană a declarat anterior că are îndoieli serioase cu privire la independenţa şi imparţialitatea Tribunalului Constituţional.

UE nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise în afara programului de lucru.

De asemenea, UE a lansat în 2021 o procedură privind încălcarea dreptului comunitar împotriva Poloniei, din cauza hotărârilor Tribunalului care contestau primatul dreptului UE asupra dreptului naţional.

Duda a spus că crede că decizia sa nu va întârzia plata fondurilor UE, deoarece ţara încă trebuie să îndeplinească condiţii suplimentare pentru a obţine banii. De asemenea, el a cerut judecătorilor să decidă fără întârziere asupra acestei chestiuni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.