Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat marţi că va promulga controversata lege cu privire la Holocaust, menită să apere imaginea ţării sale în străinătate, dar care a provocat tensiuni puternice cu Israelul, Statele Unite şi Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statul polonez a cerut totodată Curţii Constituţionale să verifice conformitatea acestei legi cu legea fundamentală în privinţa libertăţii de exprimare şi a pedepselor importante cu închisoarea pe care le impune celor care acuză naţiunea sau statul polonez de participare la crimele naziste.

Legea prevede pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani în cazul celor care vorbesc despre ”lagăre ale morţii poloneze”, sugerând astfel ”în mod public şi împotriva faptelor” că naţiunea sau statul poloneze au fost complici ai crimelor comise de Germania nazistă.

Avizul Curţii ar putea să fie cunoscut după intrarea în vigoare a legii, scrie Reuters.

Guvernul de dreapta de la Varşovia consideră că legea este necesară în vederea apărării reputaţiei polonezilor ca victime ale agresiunii naziste.

Israelul denunţă faptul că această lege ar putea să interzică declaraţii adevărate despre rolul pe care unii polonezi l-au jucat în crime comise de nazişti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.