Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a apărat duminică decizia de a-l invita pe candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, în Mexic, dar a admis că întâlnirea ar fi putut decurge mai bine, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea aranjată în grabă între Trump şi Pena Nieto, ce a avut loc pe 31 august, a provocat indignare în Mexic, pentru că republicanul a criticat în repetate rânduri mexicanii, a ameninţat că va construi un zid la graniţă şi că va anula acordurile comerciale încheiate de SUA cu a doua economie ca mărime din America Latină.

„Am avut în faţă o dilemă (…), după ce am înaintat propunerea şi el a spus ‘da’. Pentru că, în final, este vorba despre asigurarea intereselor Mexicului, chiar dacă (gestul – n.r.) era foarte controversat, aşa cum s-a şi dovedit a fi”, a spus Pena Nieto într-un interviu acordat postului de televiziune Canal 11.

 “Am fi putut face lucrurile mai bine? Poate că da. Cred că acest interes adevărat de a organiza o reuniune pentru a avea grijă de interesele Mexicului, cred că ar fi putut fi pus în practică mai bine”, a adăugat el.

În cursul vizitei, Trump a pledat pentru colaborare cu Mexicul. Dar, imediat ce s-a întors în Statele Unite, el a spus unei mulţimi din Arizona că Mexicul va plăti pentru gardul de la graniţă.

În urma valului de critici de după vizită, ministrul de Finanţe mexican Luis Videgaray, care a ajutat la pregătirea vizitei, a demisionat.

Liderul de la Ciudad de Mexico a invitat-o şi pe democrata Hillary Clinton, însă aceasta a refuzat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.