Forţele de securitate sârbe au fost plasate în stare de alertă după ce poliţia specială kosovară a fost desfăşurată în regiunea de nord a Kosovo, cu populaţie majoritar sârbă, în urma unor declaraţii ale preşedintelui kosovar Hashim Thaci, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serbia a luat această măsură după ce poliţia specială kosovară a intrat într-o zonă situată de partea kosovară a Lacului Gazivode, unde preşedintele kosovar Hashim Thaci a efectuat o vizită sâmbătă, a anunţat directorul pentru Kosovo şi Metohia, Marko Djuric.

Kosovo nu a reacţionat imediat.

Belgradul nu recunoaşte independenţa Kosovo, pe care Priştina a proclamat-o în 2008, însă ambele părţi s-au angajat să-şi normalizeze relaţiile ca o condiţie în vederea aderării la Uniunea Europeană (UE).

O forţă NATO de menţinerea păcii este prezentă în Kosovo după intervenţia Alianţei Nord-Atlantice, în 1999, în vederea opririi războiului.

Mii de persoane au protestat după ce preşedintele kosovar a anunţat că doreşte ca un eventual schimb de teritorii cu Serbia să fie discutat în cadrul negocierilor în curs în vederea mormalizării relaţiilor între cele două ţări.

Susţinători ai Partidului Autoapărării (opoziţie) au mărşăluit prin capitala albaneză, cu pancarte şi steaguri albaneze, către Piaţa Skanderbeg din Priştina.

Preşedintele kosovar a evocat o ”corecţie a frontierei”, prin care Valea Presevo, cu o populaţie de etnie majoritar albaneză şi situată în sudul Serbiei, să revină Kosovo.

Reprezentanţi kosovari şi sârbi au discutat despre un acord în vederea unei ”concentrări” a minorităţilor etnice, precum cei din Valea Presevo şi din regiunea din nordul Kosovo - cu populaţie majoritară de etnie sârbă.

Ambele ţări speră ca negocieri moderate de UE să conducă la un acord constrângător din punct de vedere juridic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.