Preşedintele kazah Kassim-Jomart Tokaiev organizează duminică alegeri anticipate pentru preşedinţie, pe care sigur le va câştiga, întărindu-şi puterea la mai puţin de un an după ce l-a lăsat deoparte pe predecesorul său, Nursultan Nazarbaiev, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul diplomat, care a ajuns la putere în 2019 ca succesor ales al lui Nazarbiev, când singurul conducător al ţării din epoca sovietică a demisionat, s-a rupt de fostul său patron după o revoltă din ianuarie, pe care Tokaiev a numit-o tentativă de lovitură de stat.

O nouă victorie electorală – un rezultat anticipat împotriva a cinci candidaţi puţin cunoscuţi - îi va oferi lui Tokaiev, în vârstă de 69 de ani, genul de mandat personal copleşitor pe care Nazarbaiev şi l-a asigurat în mod obişnuit în timp ce şi-a construit un cult al personalităţii în cinci mandate succesive.

Nazarbaiev, care a păstrat posturi importante după ce a demisionat, a renunţat la ele în timpul revoltei în care au murit 238 de oameni. De atunci, Tokaiev i-a forţat pe aliaţii lui Nazarbaiev să renunţe la alte poziţii şi a schimbat numele capitalei, care fusese denumită ”Nur-Sultan” în onoarea lui Nazarbaiev - înapoi la Astana.

Tokaiev a cerut ajutorul Rusiei pentru a înlătura tulburările, dar de atunci şi-a păstrat distanţa faţă de Moscova, evitând să acorde sprijin public războiului Rusiei din Ucraina.

Rusia este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, iar alunecarea Rusiei în recesiune a afectat creşterea economică din Kazahstan, în timp ce puterea rublei, stimulată de controlul capitalului, a contribuit la împingerea inflaţiei în Kazahstan la un nivel maxim din ultimii 14 ani.

Tokaiev, fost ministru de Externe şi secretar general adjunct al Naţiunilor Unite, a supravegheat reformele constituţionale care îi limitează propria guvernare la doă mandate. El a promis, de asemenea, că va reduce inegalitatea veniturilor prin eliminarea corupţiei şi redistribuirea mai corectă a bogăţiei.

El a spus duminică că va continua ”resetarea” sistemului politic prin convocarea unor alegeri parlamentare anticipate anul viitor.

Tokaiev a părăsit în acest an partidul de guvernământ Amanat şi a supravegheat reformele care facilitează înfiinţarea de noi partide politice.

Sondajele de opinie au anticipat că niciunul dintre ceilalţi cinci candidaţi nu ar avea un punctaj cu două cifre.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.