Curtea Supremă menţine o măsură implementată în martie 2020 de către autorităţile americane în numele luptei împotriva pandemiei covid-19, care permite expulzarea candidaţilor la imigraţie, inclusiv a unor eventuali azilanţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Curţii Supreme John Roberts a suspendat luni, printr-o ordonanţă, începând de miercuri, această măsură denumită ”Titlul 42”, o măsură cu aplicare imediată, care nu permite niciun recurs legal şi nu prevede o întoarcere automată în ţara de origine.

În martie 2020, Guvernul miliardarului republican Donald Trump a activat acest dispozitiv sanitar pentru a expulza de îndată imigranţi clandedtini arestaţi la frontiera terestră.

Acest dispozitiv urma să fie ridicat la 23 mai, însă un judecător din Louisiane a blocat această ridicare.

La 15 noiembrie, un judecător federal de la Washington i-a cerut, din contră, preşedintelui democrat Joe Biden să pună capăt expulzărilor prevăzute de acest dispozitiv sanitar - iar ridicarea ”Titlului 42” era prevăzută luni înainte de miezul nopţii.

”INUMAN”

Însă aproximatriv 20 de state controlate de conservatori au depus luni un recurs de urgenţă la Curtea Supremă, prin care-i cer să blocheze hotărârea judecătorului federal.

Cea mai înaltă jurisdicţie americană le-a dat satisfacşie, în aşteptarea unei hotărâri în acest dosar.

Această măsură de sănătate publică a fost adoptată la origine în 1893, cu scopul de a proteja Statele Unite de numeroase epidemii de holeră şi de febră galbenă, de la acea vreme.

Ea a fost aplicată arar de atunci.

Activişti ai drepturilor omului şi experţi denunţă ”Titlul 42” drept o încălcare a dreptului internaţional.

Ei consideră ”inuman” ca un posibil solicitant de azil să fie împiedicat să depună o cerere în acest sens.

În opinia lor, dispozitivul actual nu face decât să încurajeze imigranţii să treacă în mod ilegal frontiera şi să-şi asume riscuri tot mai mari pentru a face acest lucru.

În total, 557 de morţi au fost înregistrate la frontiera Statelor Unite cu Mexicul în 2021, de departe cel mai sângeros an de când se înregistrează aceste statistici, în 1998.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.