Preşedintele Curţii Constituţionale ucrainene Oleksandr Tupiţki face obiectul unei anchete cu privire la o presupusă influenţare a unui martor, anunţă procuratira ucraineană, care precizează că a cerut suspendarea din funcţie a acestuie pe o perioadă de două luni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El a influenţat un martor într-o procedură penală, pe care l-a mituit pentru ca să refuze să depună mărturie sau să depună o mărturie falsă cu bună ştiinţă”, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale ucrainene, Irina Venediktova.

Faptele ar fi avut loc în 2018, pe când Tupiţki era vicepreşedinte al unui tribunal, acuză procuratura.

Tupiţki nu s-a prezentat la sediul Procuraturii Generale luni, în pofida faptului că a fost convocat.

El a subliniat, prin internediul biroului său, potrivit agenţiei ucrainene de presă Interfax Ukraine, că nu intenţionează să evite procedurile, dar că se opune legii ucrainene privind revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale.

Reuters scrie că nu a putut să-l contacteze.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-un conflict cu Curtea Constituţională, după ce Curtea a invalidat, în octombrie, un pachet legislativ considerat cheie în planul Guvernului de a obţine împrumuturi din străinătate.

Contactată de Reuters, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, o instituţie aliată lui Zelenski în acest caz, a refuzat să comenteze.

Zelenski a cerut Parlamentului, în octombrie, să dizolve Curtea Constituţională.

Tupiţki l-a acuzat atunci pe Zelenski de o ”lovitură constituţională”.

Guvernul, care depune eforturi să facă faţă crizei economice cauzate de pandemia covid-19, încearcă să obţină un împrumut în valoare de cinci miliarde de dolari în cadrul acordului său cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi speră să obţină fonduri în februarie sau martie.

Executivul a adoptat luna aceasta un pachet legislativ prin care contracarează hotărârea Curţii Constituţionale din octombrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.