Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in spune că este doar o chestiune de timp până când SUA şi Coreea de Nord vor ajunge la un tratat de pace. Războiul coreean s-a încheiat în 1953 cu o încetare a ostilităţilor, însă un tratat de pace nu a fost semnat niciodată. SUA, ca parte a forţelor ONU, a intervenit atunci de partea Coreei de Sud, în timp ce Nordul a fost susţinut de Uniunea Sovietică şi China.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă Coreea de Nord ia anumite măsuri, declaraţia de încetare a războiului ar fi o declaraţie politică prin care s-ar anunţa încetarea relaţiilor ostile dintre Washington şi Phenian”, a declarat Moon, într-un interviu acordat BBC la Seul.

Preşedintele sud-coreean a spus că doreşte ca acest lucru să se întâmple "cât mai curând posibil” şi că el crede că există "o înţelegere comună a acestei viziuni între Washington şi Seul”.

Moon a declarat că ar putea exista "mai multe obstacole diplomatice” în încercările sale de a-l convinge pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să renunţe la arsenalul său nuclear, dar l-a descris pe acesta ca fiind "deschis”. El a precizat că speră ca liderii europeni să îl ajute în a media relaţiile dintre Kim şi preşedintele american Donald Trump, dacă negocierile vor ajunge într-un impas.

Moon s-a întâlnit cu Kim de trei ori în 2018 şi a avut rolul de mediator între el şi Trump.

Luna trecută, Moon a devenit primul lider sud-coreean care a ţinut un discurs publicului nord-coreean, în timpul unei vizite la Phenian. El a vorbit la Jocurile Arirang, un eveniment important în Coreea de Nord şi a fost aplaudat la scenă deschisă de aproximativ 150.000 de persoane. "Am avut emoţii când am ţinut discursul. A trebuit să abordez problema dezarmării nucleare şi să primesc un răspuns pozitiv de la publicul nord-coreean. A trebuit să mulţumesc şi publicul sud-coreean, precum şi pe cel global. Aşa că nu a fost ceva uşor”, a declarat Moon.

El a mai spus că liderul nord-coreean nu i-a impus nicio restricţie privind discursul: "Nici nu a vrut să ştie ce voi spune înainte. Cred că acest lucru demonstrează că au loc schimbări în Coreea de Nord chiar în acest moment”.

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că un nou summit între el şi Kim Jong-un va avea loc după alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.