Preşedintele Cehiei, Petr Pavel, a declarat joi că ruşii care trăiesc în ţările occidentale ar trebui să fie atent monitorizaţi de serviciile de securitate, având în vedere "războiul agresiv" al Moscovei din Ucraina, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul ceh, fost preşedinte al Comitetului militar al NATO, spune că înţelege că ruşii din afara ţării se confruntă cu dificultăţi din cauza invaziei, dar în contextul unui război, măsurile de securitate ar trebui să fie mai stricte.

"Toţi ruşii care trăiesc în ţările occidentale ar trebui să fie monitorizaţi mult mai mult decât în trecut, deoarece sunt cetăţeni ai unui stat care duce un război agresiv", a declarat el într-un interviu difuzat joi de Radio Europa Liberă, care are sediul la Praga. "Cred că atunci când există un război în desfăşurare, măsurile de securitate legate de cetăţenii ruşi ar trebui să fie mai stricte decât în vremuri normale", a arătat el. "Acesta este pur şi simplu costul războiului", a adăugat Petr Pavel.

El a spus că situaţia este similară cu cea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când peste 100.000 de descendenţi ai japonezilor stabiliţi în SUA au fost supuşi "unui regim de monitorizare strict", fiind plasaţi în lagăre de internare locale.

Pavel a mai spus că se aşteaptă ca la summitul NATO din iulie de la Vilnius să fie exprimat un sprijin clar pentru aderarea Kievului la alianţă. "Cred cu tărie că toţi liderii vor înţelege că a avea Ucraina la bord - atât în NATO, cât şi în UE - este probabil singura garanţie ca să asigurăm stabilitatea în această regiune, ca să facem atât NATO, cât şi UE mai puternice şi ca să ţinem la distanţă Rusia şi politicile sale agresive", a explicat Pavel. "Văd o serie de ţări care se pun de acord asupra unui plan de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, care nu se va baza pe contribuţii punctuale, ci pe o procedură pe termen lung atent planificată", a mai spus el.

CITEȘTE ȘI Reuters: Disensiunile în NATO cu privire la pachetul pe termen lung pentru Ucraina rămân, în timp ce summitul de la Vilnius se apropie. Lipsa unităţii i-ar oferi o victorie lui Putin

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.