Noul preşedinte brazilian, Jair Bolsonaro, a declarat că ar fi deschis posibilităţii ca SUA să opereze o bază militară pe teritoriul Braziliei, o mişcare care ar marca schimbarea direcţiei politicii externe a ţării, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bolsonaro, care şi-a început mandatul, marţi, a declarat că susţinerea Rusiei faţă de „dictatura” preşedintelui Nicolas Maudoro în Venezuala a intensificat tensiunile din regiune.

Întrebat de SBT TV dacă acest lucru înseamnă că va permite SUA să aibă o prezenţă militară în Brazilia, Bolsonaro a răspuns că ar fi cu siguranţă dispus să negocieze această posibilitate.

„În funcţie de ce se întâmplă în lume, cine ştie dacă nu va fi nevoie să discutăm despre această posibilitate în viitor”, a declarat Bolsonaro.

El a subliniat că Brazilia caută să aibă „supremaţie aici în America de Sud”.

Bolsonaro, un politician de extremă-dreapta, a promis în discursul său de la ceremonia de învestire să construiască “o societate fără discriminare sau diviziune” şi să elibereze ţara de socialism şi corectitudine politică.

Fostul căpitan din armată a transmis Congresului că doreşte “un pact naţional” pentru a elibera Brazilia de corupţie, infracţiuni şi gestionarea greşită a economiei.

Bolsonaro este o persoană controversată după ce a făcut în trecut comentarii rasiste, homofobe şi misogine. În vârstă de 63 de ani, el a câştigat alegerile prezidenţiale la o distanţă considerabilă faţă de Fernando Haddad, liderul Partidului Muncitorilor (de stânga).

Preşedintele american Donald Trump l-a lăudat pentru discursul ţinut marţi, declarând că SUA sunt “alături de el”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.