Preşedintele argentinian Alberto Fernandez cere ridicarea embargoului impus Cubei, pe care-l denunţă drept ”inuman” şi respinge o eventuală intervenţie străină în vederea rezolvării unor conflicte politice interne pe insula comunistă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este nimic mai inuman, într-o pandemie, decât blocarea economică a unei ţări”, a denunţat luni, într-un interviu la postul Radio 10, şeful statului argentinian.

”Cel care suferă nu este un guvern, ci societatea”, a subliniat el.

Statele Unite menţin un emrago strict pe care l-au impus Cubei în 1962 şi care, potrivit autorităţilor cubaneze, este principala cauză a problemelor economice mari cu care se confruntă insula comunistă.

Preşedintele cubanez Miguel Díaz-Canel a dat asigurări luni că Statele Unite se află şila originea manifestaţiilor istorice de duminică, la care mii de cubanezi, sătui de criza economică covid-19 care agravează penurii de alimente şi medicamente, au ieşit în stradă în zeci de oraşe şi sate şi au strigat ”Ne este foame!”, ”Libertate!” şi ”Jos dictatura!”.

Întrebat despre aceste manifestaţii, Fernández a răspuns că ”aceste lucruri trebuie să fie rezolvate de către popoare” şi a subliniat că ”dacă un popor este copleşit economic şi vine o pandemie, povara creşte”.

”Nu eu trebuie să le spun poporelor ce să facă. Nici Argentina şi nici vreo altă ţară din lume. Noi trebuie să promovăm pacea popoarelor şi să le ajutăm să găsească dialogul şi soluţii”, a subliniat preşedintele argentinian.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a apreciat luni că preşedintele cubanez Miguel Díaz-Canel comite o ”gravă eroare” atribuind Statelor Unite responsabilitatea acestor manifestaţii.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat luni Havana împotriva oricărei reprimări a ”apelului vibrant la libertate” al poporului cubanez, la o zi după aceste manifestaţii împotriva regimului comunist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.