Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen avertizează luni Beijingul că insula nu va ceda din modul său de viaţă democratic, de Ziua Naţională a Taiwanului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cel mai larg consens al poporului taiwanez şi al diverselor noastre partide politice este că trebuie să ne apărărm suveranitatea naţională şi modul de viaţă liber şi democratic”, declară şefa statului taiwanez.

”Nu vom lăsa loc compromisului”, insistă Tsai Ing-wen.

În acest discurs, susţinut cu ocazia Zilei Naţionale a Taiwanului, Tsai Ing-wen a făcut o paralelă cu invazia Ucrainei de către Rusia, care areaprins îngrijorări în Taiwan cu privire la o tentativă de invadare asemănătoare a Chinei.

Ea a comparat Războiul rus din Ucraina cu obiectivul Chinei de a prelua, într-o bună zi, controlul asupra Taiwanului.

”Nu putem ignora absolut deloc riscurile ca aceste expansiuni militare să afecteze ordinea mondială liberă şi democratică”, a declarat ea.

”Aceste evoluţii sunt în mod inextricabil legate de Taiwan”, a subliniat Tsai Ing-wen 

Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc în ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, care consideră insula o parte a teritoriului chinez pe care îl va recuceri într-o zi, prin forţă dacă este nevoie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.