Preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, a declarat, după anunţul cu privire la laureaţii Premiului Nobel pentru Pace – un activist din Belarus, o organizaţie din Rusia şi una din Ucraina, că alegerea câştigătorilor nu reprezintă un mesaj către Vladimir Putin de ziua de naştere a acestuia, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată dacă alegerea câştigătorilor reprezintă “un cadou pentru ziua de naştere” a lui Vladimir Putin, Reiss-Andersen a răspuns: “Acest premiu nu este un mesaj către preşedintele Putin şi nici pentru ziua sa şi nici în alt sens – cu excepţia faptului că guvernul său, la fel ca guvernul din Belarus, reprezintă un guvern autoritar care îi suprimă pe activiştii pentru drepturile omului. Şi atenţia pe care domnul Putin a atras-o asupra sa relevantă în acest context este modul în care sunt suprimaţi militanţii pentru drepturi civile şi drepturile omului. Acesta este aspectul asupra căruia vrem să atragem atenţia cuu acest premiu. Şi de fiecare dată noi acordăm premiul pentru ceva şi cuiva, nu împotriva cuiva”.

Berit Reiss-Andersen a spus că există îngrijorare în special cu privire la situaţia lui Ales Bialiatski. Întrebată dacă anunţul cu privire la premiu va mări riscul de represiune pentru câştigători, e a răspuns: “Aceasta este o dilemă cu care se confruntă deseori comitetul Nobel şi este ceva ce luăm în calcul mereu cu mare seriozitate. Însă avem şi punctul de vedere al persoanelor din aceste organizaţii, iar ei au ales să îşi asume un risc şi să plătească un preţ mare şi să arate curaj să lupte pentru ce cred. Evident, suntem îngrijoraţi în special pentru domnul Bialiatski, care este încarcerat în condiţii foarte grele într-o închisoare. Şi ne rugăm ca acest premiu să nu îl afecteze negativ. Sperăm să îi îmbunătăţească moralul”.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 le-a fost decernat, vineri, activistului belarus Ales Bialiatski şi organizaţiilor Memorial din Rusia şi Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.