Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi va marca „Ziua Europei”, în timp ce la Moscova Vladimir Putin sărbătoreşte Ziua Victoriei cu o paradă nostalgică în Piaţa Roşie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina va sărbători, în schimb, „Ziua Europei” alături de ţările din Uniunea Europeană la care speră să adere, rupând tradiţia de până acum, când marca şi ea Ziua Victoriei asupra nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial tot la 9 Mai. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat însă luni că de-acum încolo Ucraina va marca Ziua Victoriei la 8 Mai, alături de celelalte ţări europene, în timp ce la 9 Mai va sărbători Ziua Europei.

Capitularea Germaniei naziste a avut loc la 8 mai, dar, din cauza diferenţei de fus orar, Moscova - şi ţările din fostul spaţiu sovietic - a marcat dintotdeauna acest eveniment la 9 mai.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Mă bucur că m-am întors la Kiev, colo unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi. Aşa că este un loc atât de potrivit pentru a sărbători ziua Europei”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în condiţiile în care vine pentru a cincea oară în capitala ucraineană de la începutul agresiunii ruse, din februarie 2022.

„Salut decizia preşedintelui Zelenski de a face din 9 Mai Ziua Europei şi aici, în Ucraina”, a adăugat von der Leyen în postarea de pe Twitter, care este însoţită de o fotografie în care merge zâmbind, însoţită de oficiali, pe lângă un tren staţionat într-o gară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.