Faycal Cheffou, despre care presa susţine că ar fi Faycal C., pus sâmbătă sub acuzare pentru acte de terorism, ar fi fost reclamat autorităţilor judiciare încă de anul trecut, chiar de către primarul Bruxelles-ului, pentru propagadă islamistă radicală în rândul refugiaţilor ajunşi în oraş, însă procurorii nu au luat nicio măsură, scrie cotidianul belgian Le Soir.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edilul din Bruxelles Yvan Mayeur a sesizat Parchetul în legătură cu acţiunile de activism ale lui Cheffou, care frecventa Parcul Maximilien, locul unde şi-au găsit adăpost sute de refugiaţi, şi încerca să recruteze din rândul lor adepţi pentru mişcări radicale islamiste. Sesizările făcute de primarul din Bruxelles au rămas fără efect - nici Parchetul, nici judecătorii nu i-au acceptat plângerile, pentru că nu aveau o bază legală legală, scrie Le Soir.

În lipsa unei decizii judecătoreşti, primarul din Bruxelles a impus o măsură administrativă, interzicându-i lui Faysal Cheffou să intre în Parcul Maximilien din 24 septembrie 2015.

Ca jurnalist independent, Faycal Cheffou a atras atenţia în iunie 2014, când a postat un reportaj video în care reclama că tradiţia musulmană din perioada Ramadanului era ignorată de administratorii unui centru de găzduire a refugiaţilor, care serveau cina înainte de apusul soarelui, ceea ce făcea ca mulţi credincioşi să rămână nemâncaţi.

Potrivit unor surse din poliţie citate de Le Soir, Faycal C. este, cel mai probabil, şi al treilea atacator de la aeroport - "bărbatul cu pălărie", cum l-a numit presa, cel care, din motive necunoscute, nu s-a autodetonat. 

Supoziţia se bazează pe analiza imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere de pe traseul de la aeroport şi până la domiciliul suspectului. Doi alţi bărbaţi, Aboubakar A. şi Rabah N., au fost puşi sâmbătă sub acuzare de către autorităţile belgiene pentru apartenenţă şi complicitate la activităţile unei grupări teroriste.

Rahab era căutat de câteva zile şi de Poliţia franceză, în legătură cu un complot terorist care a fost dejucat într-un stadiu avansat După cele două atentate de marti, de la aerporul din Bruxelles şi de la o staţie de metrou, soldate cu 31 de morţi şi aproape 300 de răniţi, nouă persoane au fost arestate în Belgia şi două în Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.