Preoţi ortodocşi care au binecuvântat recent, în Rusia, o statuie a dictatorului sovietic Iosif Stalin, la un eveniment public, au acţionat fără ”binecuvântarea” şi fără acordul ierarhiei, anunţă aceasta din urmă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, o statuie înaltă de opt metri a liderului URSS a fost inaugurată în faţa unei uzine, în oraşul Velikie Luki, în regiunea Pskov (vest), în prezenţa unor reprezentanţi ai Partidului Comunist local.

Potrivit unor înregistrări video publicate de presa rusă, preoţi ortodocşi au asistat la ceremonie, iar unul dintre ei a stropit cu agheasmă statuia dictatorului, care a ordonat masacrarea a mii de preoţi şi persecutarea Bisericii Ortodoxe ruse.

Dioceza locală, subordonată Patriarhiei de la Moscova, a anunţat miercuri într-un comunicat că aceşti preoţi au participat la eveniment ”fără binecuvântarea şi acordul” ierarhiei lor.

”Faptele şi vorbele lor nu exprimă poziţia conducerii Bisericii Ortodoxe ruse şi reflectă numai propriile lor opinii şi convingeri”, a anunţat dioceza, precizând că a aceştia se află în colimatorul unei ”inspecţii”.

Iosif Stalin, care s-a aflat la putere între anii '20 şi '53, a instaurat un regim totalitar în Uniunea Sovietică, care a omorât milioane de oameni.

Zeci de mii de preoţi ortodocşi au fost executaţi sumar sau deportaţi în gulag în această perioadă.

Mii de biserici şi monumente religioase au fost distruse din ordinul lui Stalin.

În 1943, în plin al Doilea Război Mondial, Stalin a reînviat Biserica Ortodoxă rusă, reprimată de la Revoluţia Bolşevică din 1917, permiţând din nou alegerea unui patriarh, plasat sub controlul strict al serviciilor secrete.

În Rusia, dictatorul se bucură în prezent de o amintire ambivalentă, întreţinută de Kremlin, care-l prezintă ca fiind părintele victoriei sovietice împotriva naziştilor în 1945.

Monumente care-l glorifică, busturi şi statui, există în ţără, în pofida faptului că sunt rare.

Kremlinul nu neagă represiunile sovietice - ci le minimalizează -, prezentându-le drept o tragedie fără un vionovat real.

În paralel, Kremlinul glorifică în mod zgomotos puterea URSS, mai ales după invazia Ucrainei, pe care o prezintă ca pe o ”denazificare”, în linia moştenirii celui de-al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.