Parlamentul European (PE) l-a recompensat în mod oficial cu Premiul Saharov al drepturilor omului, miercuri, pe disidentul uigur Ilham Tohti, după opoziţia democratică venezueleană şi cineastul ucrainean Oleg Senţov, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiica disidentului, Jewher, a primit emoţionată premiul, la Strasbourg.

Ilham Tohti nu a putut veni personal la ceremonie. El este încarcerat în China.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Ţinut la izolare şi în contextul în care vizitele i-au fost interzise, disidentul ar putea să nu ştie că a fost recompensat de PE.

Un fost profesor de economie, el apără minoritatea musulmană uigură de 20 de ani.

El a militat în favoarea acordării unei autonomii mai mari unor regiuni din China.

Din cauza convingerilor sale, el a fost judecat în 2014 într-un proces, iar justiţia chineză l-a condamnat la închisoare pe viaţă după ce l-a găsit vinovat de separatism.

Ilham Tohti şi fiica sa Jewher fac parte din etnia uigură, majoritar musulmană, care trăieşte în provincia Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Potrivit unor ONG-uri, milioane de persoane sunt deţinute în provincie, în lagăre de deţinuţi politici.

În prezent, fiica sa Jewher este exilată în Statele Unite. Ea îndeamnă neîncetat comunitatea internaţională să ceară chinei să-i elibereze tatăl.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.