Premierul suedez Ulf Kristersson a vizitat miercuri Kievul, unde nu a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina, dar a avertizat că un astfel de demers trebuie întreprins printr-o coaliţie internaţională coordonată, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu excludem nimic în acest moment", a declarat Kristersson într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "Dar, în acelaşi timp, recunoaştem faptul că avem nevoie de o coaliţie internaţională pentru a face alţi paşi", a adăugat premierul Suediei, ţară care se află la preşedinţia Consiliului UE.

Ulf Kristersson a adăugat că înţelege pe deplin argumentul Ucrainei de a cere ca aliaţii "să nu întârzie prea mult" şi să-i furnizeze asistenţă în domeniul apărării. Dar el a atras atenţia, totodată, asupra "situaţiei foarte speciale" în care se află ţara sa, care abia este în stadiul de candidată pentru aderarea la NATO, alături de Finlanda. "Avem motive foarte evidente pentru a fi foarte atenţi cu propria noastră apărare în acest moment", a subliniat Kristersson.

"Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini Ucraina şi o vom face într-un mod care nu aventurează sau riscă capacitatea suedeză de a se apăra - pentru că aceasta este o competenţă de bază pe care trebuie să o susţină o ţară candidată la NATO", a arătat premierul suedez.

Kristersson a confirmat, de asemenea, "sprijinul ferm al Suediei pentru integrarea Ucrainei în UE", adăugând că ucrainenii sunt europeni, aparţin Europei şi aparţin UE

Zelenski a mulţumit Suediei pentru sprijin şi pentru pachetul de apărare. "Chiar recent, Suedia a alocat Ucrainei aproape un miliard de dolari în asistenţă pentru apărare. Vă mulţumim pentru sprijinul dumneavoastră", a declarat Zelenski în timpul conferinţei de presă. "Soldaţii noştri aşteaptă cu nerăbdare în special pachetul de ajutor aprobat recent - strălucitul sistem suedez ARCHER, unul dintre cele mai bune sisteme de artilerie din lume", a arătat preşedintele ucrainean.

"Astăzi, Suedia se află printre primii cinci furnizori de echipamente esenţiale pentru refacerea reţelei noastre electrice după loviturile ruseşti. Acesta este un indiciu clar al cât de mult preţuieşte Suedia oamenii şi umanitatea", a adăugat ZelenskI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.