Premierul japonez Fumio Kishida a acuzat, joi, protecţia inadecvată a poliţiei de moartea fostului premier Shinzo Abe, care a fost împuşcat săptămâna trecută în timp ce ţinea un discurs de campanie în aer liber, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că au fost probleme cu măsurile de securitate”, a declarat Kishida.

Oficialii de la Comisia Naţională de Siguranţă Publică şi Agenţia Naţională de Poliţie investighează ce a funcţionat greşit şi vor elabora măsuri drept răspuns, a mai spus Kishida.

”Îi îndemn să efectueze o inspecţie amănunţită şi să stabilească ceea ce trebuie să fie îndreptat, studiind în acelaşi timp exemple din alte ţări”, a adăugat el.

Kishida a anunţat, de asemenea, că intenţionează să organizeze o înmormântare de stat pentru Abe în cursul acestui an, menţionând contribuţiile sale interne şi la stimularea alianţei de securitate a Japoniei cu Statele Unite. Convingerile naţionaliste ale lui Abe au condus politicile conservatoare ale partidului de guvernare.

”Prin organizarea unei înmormântări de stat în memoria fostului premier Abe, Japonia îşi va demonstra hotărârea de a nu ceda violenţei şi de a apăra ferm democraţia. Japonia va arăta, de asemenea, lumii hotărârea de a-şi menţine vigoarea şi de a deschide o cale spre viitor”, a mai subliniat premierul.

Shinzo Abe, unul dintre cei mai influenţi politicieni ai Japoniei, a fost asasinat vinerea trecută în vestul Japoniei, incident care a şocat ţara, recunoscută la nivel mondial pentru rata scăzută a criminalităţii. Fotografiile şi videoclipurile din momentul atacului arată că bărbatul înarmat a putut să se apropie de

O ceremonie funerară restrânsă a avut loc, marţi, la un templu din Tokyo.

Un suspect a fost arestat imediat după ce Abe a fost împuşcat şi este reţinut timp până la trei săptămâni pentru audieri, până când procurorii decid dacă vor introduce acuzaţii de crimă.

Suspectul a declarat poliţiei că a abandonat planul de a-l împuşca pe Abe cu o zi mai devreme, la un discurs într-un alt oraş, din cauza cerinţei ca bagajele să fie verificate la intrare.

Rapoartele poliţiei şi mass-media precizează că el le-a spus anchetatorilor că l-a ucis pe Abe din cauza presupuselor legături dintre fostul prim-ministru şi un grup religios pe care suspectul îl ura.

 Suspectul, Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, era supărat pentru că mama lui a făcut donaţii mari către Biserica Unirii, decizie care a dus la falimentul familiei.

Asasinarea a scos la lumină legăturile dintre Partidul Liberal Democrat al lui Abe şi Biserica Unificării, care este cunoscută pentru convingerile sale conservatoare şi anticomuniste şi pentru nunţile sale în masă.

Filiala din Japonia a bisericii din Coreea de Sud a confirmat luni că mama lui Yamagami era membră, iar Abe nu.

Abe a apărut în mesaje video către grupuri afiliate bisericii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.