Premierul irakian Adil Abdul-Mahdi a anunţat vineri că demisionează în Parlament, o decizie pe care a luat-o în urma îndemnului direct al marelui ayatollah Ali Sistani, precizează Guvernul irakian într-un comunicat, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imediat, în Piaţa Tahrir din Bagdad - epicentrul contestării care reclamă de două luni refacerea sistemului şi înnoirea clasei politice denunţate drept coruptă şi incompetentă -, mulţimea a explodat de bucurie, a constatat un corespondent AFP.

Ali Sistani, principalul reprezentant al islamului şiit, consideră că Guvernul pare că a fost ”incapabil să facă faţă evenimentelor din ultimele două luni” şi îi îndeamnă pe parlamentari să-şi reexamineze susţinerea faţă de Executivul lui Abdul Mahdi..

Irakul se confruntă de două luni cu o vastă contestare, care denunţă corupţia elitelor şi amestecuri externe - mai ales al Iranului - în ţară.

În această contestare fără precedent au avut loc confruntări violente şi degenerări care au depăşit un nou prag săptămâna aceasta, prin atacarea şi incendierea miercuri seara a Consulatului de la Najaf şi confruntări sângeroase, joi, soldate cu 62 de morţi.

De la începutul crizei, bilanţul violenţelor, potrivit unor surse medicale şi din poliţie, a depăşit 400 de morţi - majoritatea manifestanţi tineri şi neînarmaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.