Premierul indian Narendra Modi cere duminică ca Uniunea Africană (UA) să devină membră G20, Grupul celor mai bogate 20 de ţări din lume, care urmează să se reunească în India în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am invitat Uniunea Africană cu ideea de a-i acorda un statut de membru permanent” al G20, anunţă Narendra Modi la un Forum de Afaceri B20, un preludiu al summitului G20, prevăzut în perioada 9-10 septembrie.

În decembrie, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat dorinţa ca UA să adere la G20 ca membru permanent, şi dădea asigurări că ”acest lucru are să se facă”.

O singură ţară africană, Africa de Sud, este în prezent membră a G20, din care fac parte 19 dintre cele mai importante economii mondiale şi Uniunea Europeană (UE) - reprezentând 85% din PIB-ul mondial şi două treimi din populaţia globului.

UA, cu sediul la Addis Abeba, capitala Etiopiei, are 55 de ţări membre şi însumează un PIB în valoare de 3.000 de miliarde dolari.

Premierul indian a anunţat că India, o mare rivală a Chinei, are capacitatea să suplinească problemele de aprovizionare cauzate de criza vovid-19.

India este ”soluţia” în vederea creării ”unui lanţ de aprovizionare mondial fiabil”, deoarece ”lumea s-a schimbat mult după covid-19”, apreciază el.

Joi, la summitul BRICS, grupul ţărilor emergente, în Africa de Sud, Narendra Modi a discutat în tête-à-tête cu preşedintele chinez Xi Jinping, un lucru extrem de rar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.