Premierul finlandez Antti Rinne a demisionat marţi, după ce a pierdut încrederea unui partener din coaliţia aflată la putere, care urmează să anunţe în zilele următoare dacă doreşte să salveze coaliţia sau să o rupă, caz în care urmează să fie convocate noi alegeri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat din iunie la conducerea unei coaliţii de centru-stânga de cinci partide, social democratul Antti Rinne (SDP) şi-a prezentat demisia preşedintelui Sauli Niinistö marţi, la Helsinki, la presiunea Partidului Centrul.

SDP urmează să desemneze un candidat la succesiunea lui Antti Rinne, care să formeze un nou Guvern.

Vicepreşedinta partidului, Sanna Marin, ministru al Transporturilor, a anunţat că este dispusă să-i succeadă lui Antti Rinne.

Politologul Sini Korpinen apreciază că niciuna dintre formaţiunile din cadrul coaliţiei nu are interesul să o respingă, mai ales Centrul, ”care nu vrea noi alegeri legislative, pentru că riscă un scor mai slab” decât în ultimul scrutin.

Criza a fost provocată de planul Poştei finlandeze, o întreprindere cu capital public, de a încheia o nouă convenţie colectivă de muncă cu aproximativ 700 de salariaţi, mai puţin favorabilă, în numele competitivităţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.