O presupusă alocuţiune radiofonică a preşedintelui rus Vladimir Putin, ascultată luni la posturile ruseşti din regiunile de la graniţa cu Ucraina, a fost falsă şi a fost rezultatul unui hacking, a declarat Kremlinul, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RIA, agenţie de ştiri deţinută de stat, a anunţat că o serie de posturi de radio au difuzat falsul discurs. Presa rusă independentă a relatat că alocuţiunea îi anunţa pe locuitorii din regiunile Rostov, Belgorod şi Voronej, care se învecinează cu Ucraina, că forţele Kievului au trecut graniţa cu Rusia.

De asemenea, în mod fals, adresarea preşedintelui anunţa că a fost declarată legea marţială în regiunile de frontieră şi că a început o mobilizare militară la nivel naţional pentru războiul Rusiei cu Ucraina şi că locuitorii ar trebui să plece şi să se îndrepte către destinaţii aflate mai adânc în teritoriul Rusiei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că "toate aceste mesaje au fost un fals total", relatează RIA.

Duminică, se pare că emisiunile TV din Crimeea au fost piratate cu un clip dintr-un filmuleţ difuzat de guvernul ucrainean, în care membri ai armatei erau arătaţi punându-şi degetele la buze şi spunând "şşşt" urmat de cuvintele: "Planurile iubesc tăcerea. Nu va fi niciun anunţ despre începutul" contraofensivei.

"Mai mulţi operatori de cablu din Crimeea închid semnalul din cauza faptului că oameni de bine au piratat emisiunile TV", au afirmat forţele de frontieră ucrainene într-o postare pe Telegram.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a distribuit duminică pe Twitter videoclipul respectiv cu un citat din piesa Enjoy the Silence a celor de la Depeche Mode. "Cuvintele sunt inutile. Nu pot decât să facă rău", a scris el pe Twitter.

CITEȘTE ȘI CNN: "Banii fac minuni". Ucraina a infiltrat agenţi de sabotaj în interiorul Rusiei şi le oferă drone pentru a organiza atacuri

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.