Demisia comisarului european însărcinat cu Comerţul Phil Hogan complică sarcina preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen de a-l înlocui, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hogan a demisionat după aproape o săptămână de critici şi după o lentă scoatere la suprafaţă a adevărului, iar înlocuirea sa se anunţă complicată.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen consideră că Guvernul irlandez este necesar să prezinte un nou candidat.

”Acum revine Guvernului irlandez să prezinte candidaţi de naţionalitate irlandeză adecvaţi în postul de comisar”, a declarat ea.

”Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis va prelua responsabilităţile interimar în probleme comerciale, iar într-un stadiu ulterior eu voi decide cu privire la repartizarea definitivă a portofoliilor în Colegiul comisarilor”, a anunţat von der Leyen.

Phil Hogan şi-a început cariera profesională gestionând o fermă familială într-o zonă rurală irlandeză, după care a intrat în politică şi a devenit ministru la Dublin la mijlocul anilor '90.

În 2014 el s-a instalat la Bruxelles şi a devenit comisar însărcinat cu Agricultura în Comisa Juncker.

El s-a dovedit una dintre principalele voci ale Irlandei în cursul negocierilor cu privire la Brexit.

Foarte stimat, Hogan a fost promovat într-unul dintre cele mai puternice posturi în UE, cel de comisar însărcinat cu Comerţul în Comisia von der Leyen.

Însă demisia sa îi ridică o nouă problemă preşedintei CE, care este nevoită să-şi reorganizeze echipa pentru a-l înlocui.

”Acest lucru va deveni cu siguranţă o bătaie de cap pentru von der Leyen şi noua Comisie, pentru că va antrena foarte probabil o remaniere a Colegiului”, analizează Alberto Alemanno, un profesor de drept european la HEC Paris.

”Pare destul de improbabil ca Irlanda să-şi păstreze portofoliul, iar acest lucru va împinge alţi comisari din alte ţări să renunţe la portofoliul actual şi să fie pregătiţi să preia portofoliul Comerţului. Această poveste nu s-a terminat şi ne va ţine ocupaţi săptămânile viitoare”, apreciază el.

În toiul pandemiei covid-19 şi într-un moment în care negocierile comerciale cu Statele Unite sunt puse la grea încercare, foarte probabil Ursula von der Leyen va vrea să efectueze această înlocuire cât mai rapid posibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.