Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei soluţionări a chestiunii anexării Crimeei prin ”compensaţii” financiare ruse, formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Resping ferm propunerile cu privire la «faptul împlinit» pe care l-ar constitui (anexarea) Crimeei”, a declarat Poroşenko în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiunea de tomnă.

Consiliul Europei (CoE) ”nu a fost inventat (...) ca să se facă apeluri la schimbarea unui teritoriu pe bani, petrol sau gaze naturale”, a declarat şeful statului ucrainean.

”El a fost inventat pentru ca să apere valorile şi principiile fundamentale şi - iar asta e cel mai important - ca să le apere atunci când este necesar”, a adăugat el.

”Numai cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei vom putea să ajungem la pace şi la stabilitate în Europa”, a subliniat Porişenko, fără să-l citeze pe omologul său ceh.

Milos Zeman, criticat în ţara sa din cauza orientării proruse în dosarul ucrainean, a evocat marţi problema Crimeei într-un discurs în faţa aceliaşi hemiciclu.

”Dacă încercăm să dăm Crimeea Ucrainei vom avea un război în Europa. Vrem să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, asta nu ridică vreun dubiu, este un fapt împlinit”, a spus Zeman.

”Dacă există un dialog între Rusia şi Ucraina, eu cred - iar asta este numai opinia mea personală - că ar putea să aibă loc o compensare pentru Crimeea, sub o formă financiară sau sub formă de gaze naturale sau de petrol”, a continuat şeful statului ceh.

Crimeea a fost anexată de Moscova în martie 2014, după ocuparea peninsulei de către trupe ruse şi în urma unui referendum considerat ilegal de către Kiev şi Occident.

Această anexare a condus la impunerea unei serii de sancţiuni europene şi americane Moscovei, sancţiuni care sunt în continuare în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.