Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei soluţionări a chestiunii anexării Crimeei prin ”compensaţii” financiare ruse, formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Resping ferm propunerile cu privire la «faptul împlinit» pe care l-ar constitui (anexarea) Crimeei”, a declarat Poroşenko în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiunea de tomnă.

Consiliul Europei (CoE) ”nu a fost inventat (...) ca să se facă apeluri la schimbarea unui teritoriu pe bani, petrol sau gaze naturale”, a declarat şeful statului ucrainean.

”El a fost inventat pentru ca să apere valorile şi principiile fundamentale şi - iar asta e cel mai important - ca să le apere atunci când este necesar”, a adăugat el.

”Numai cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei vom putea să ajungem la pace şi la stabilitate în Europa”, a subliniat Porişenko, fără să-l citeze pe omologul său ceh.

Milos Zeman, criticat în ţara sa din cauza orientării proruse în dosarul ucrainean, a evocat marţi problema Crimeei într-un discurs în faţa aceliaşi hemiciclu.

”Dacă încercăm să dăm Crimeea Ucrainei vom avea un război în Europa. Vrem să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, asta nu ridică vreun dubiu, este un fapt împlinit”, a spus Zeman.

”Dacă există un dialog între Rusia şi Ucraina, eu cred - iar asta este numai opinia mea personală - că ar putea să aibă loc o compensare pentru Crimeea, sub o formă financiară sau sub formă de gaze naturale sau de petrol”, a continuat şeful statului ceh.

Crimeea a fost anexată de Moscova în martie 2014, după ocuparea peninsulei de către trupe ruse şi în urma unui referendum considerat ilegal de către Kiev şi Occident.

Această anexare a condus la impunerea unei serii de sancţiuni europene şi americane Moscovei, sancţiuni care sunt în continuare în vigoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.