Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut luni Rusiei să elibereze ”imediat” atât marinarii ucraineni, cât şi navele ucrainene capturate într-un grav incident armat la Marea Neagră, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cerem ca ei să fie predaţi urgent părţii ucrainene” a declarat şeful statului ucrainean luni, într-o şedinţă a Consiliului Naţional ucrainean de Securitate.

Poroşenko a îndemnat totodată la ”dezescaladare” în criza în centrul căreia se află Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Parlamentul ucrainean urmează să analizeze luni o cerere prezidenţială de decretare a legii marţiale.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc în acest incident armat.

Navele - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat ”metodele de bandiţi la drumul mare” ale Ucrainei: ”mai întâi provocări, apoi presiuni puternice, apoi acuzaţii de agresiune”.

Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor sale.

Tensiunile alimentate de anexarea Crimeei şi acuzaţii ale Kievului cu privire la susţinerea de către Moscova a rebelilor proruşi în războiul din estul Ucranei au escaladat în urma acestui incident.

NATO SUSŢINE DREPTUL DE NAVIGAŢIE AL UCRAINEI ÎN APELE SALE TERITORIALE ŞI ÎNDEAMNĂ RUSIA SĂ ACORDE ACCES NEÂNGRĂDIT 

Pe de altă parte, NATO a îndemnat atât Rusia, cât şi Ucraina să dea dovadă de reţinere, după ce Paza de Coastă rusă a deschis focul asupra navelor ucrainene şi a rănit şase marinari.

Kievul subliniază că navele respectau reglementările internaţionale în timp ce se îndreptau către Marea Azov.

Însă Moscova afirmă că acestea nu au obţinut permisiunea sa să traverseze Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de estul Ucrainei, devastat din 2014 de un război soldat cu peste 10.000 de morţi.

”Îndemnăm la reţinere şi dezescaladare”, a declarat o purtoare de cuvânt a NATO, oana Lungescu.

Ea a subliniat că NATO susţine ”drepturile de navigaţie (ale Ucrainei) în apele sale teritoriale” şi a îndemnat Rusia ”să asigure un acces neîngrădit în porturile ucrainene de la Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional”.

NATO a refuzat să precizeze luni dacă ambasadorii statelor se întâlnesc pentru a discuta despre incident, dar a precizat că Alianţa Nord-Atlantică se află în contact cu autorităţile ucrainene.

”PROBLEMĂ FOARTE PERICULOASĂ”

Pe de altă parte, un membru al Guvernului german a îndemnat Rusia şi Ucraina la o dezescaladare a tensiunilor în urma incidentului armat în care Paza de Coastă rusă a deschis focul asupra celor trei nave ucrainene.

Adjunctul ministrului german de Externe Michael Roth a apreciat luni, la postul de radio Deutschlandfunk, că este o problemă ”foarte periculoasă - ultimul lucru de care avem nevoie este o nouă escaladare în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina”.

Roth a precizat că nu deţine vreo informaţie despre incident ”însă este clar că Rusia trebuie, în conformitate cu dreptul internaţional, să asigure un acces neîngrădit în porturile ucrainene de la Marea Azov”.

”Ambele părţi trebuie să procedeze la dezescaladare acum”, a îndemnat el, şi să evite o spirală a tensiunilor care ”poate conduce la consecinţe teribile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.