Statele Unite au încercat joi să le ofere asigurări aliaţilor lor asiatici, după summitul dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, dând asigurări că liderul nord-coreean a ”înţeles” că ”denuclearizarea” este necesar să aibă loc rapid şi că sancţiunile nu vor fi ridicate decât la finalul acestui proces, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a reafirmat, într-o vizită la Seul, în urma întâlnirii tête-à-tête istorice de marţi, în Singapore, că obiectivul Washingtonului rămâne ”denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord”, în pofida lipsei acestei formule în declaraţia comună Trump-Kim.

Textul semnat marţi de cei doi lideri a făcut obiectul unor critici dure din partea multor experţi, întrucât moştenitorul dinastiei Kim s-a angajat doar la o ”denuclearizare completă a peninsulei coreene”.

Această formulă - care are diferite interpretări - reia o promisiune deja făcută şi niciodată respectată. În ajunul summitului, Mike Pompeo a subliniat că Statele Unite vor accepta o ”denuclearizare” doar dacă este ”verificabilă şi ireversibilă”.

IRITARE

Întrebat despre acest lucru de jurnalişti, inclusiv de cel de la AFP, miercuri seara, după ce a sosit la Seul, şeful diplomaţiei americane a explodat de iritare, denunţând o întrebare ”insultătoare” şi ”ridicolă”.

”Completă înglobează verificabilă şi ireversibilă”, a dat el asigurări.

Un protagonist al relansării dialogului cu Phenianul, Mike Pompeo a confirmat, în plus, că oprirea exerciţiilor militare comune ale Washingtonului şi Seulului este condiţionată de continuarea negocierilor ”productive” şi ”de bună credinţă” cu nord-coreenii în vederea punerii în aplicare a Acordului de la Singapore.

Donald Trump a anunţat - spre surprinderea generală - în acest oraş-stat sfârşitul manevrelor, pe care le-a catalogat el însuşi drept ”foarte provocatoare”.

Ministrul sud-coreean de Externe Kang Kyung-wha a rămas în retragere cu privire la această problemă constriversată - considerată drept o mare concesie americană faţă de Kim Jong Un.

Acest lucru este necesar să facă obiectul unei coordonări între autorităţile militare ale celor doi aliaţi, este tot ceea ce a declarat ea, dând asigurări că ”alianţa dintre Coreea de Sud şi Statele Unite” este ”mai puternică decât niciodată”.

Salutând călduros ”succesul” summitului, o ”piatră de hotar” în ochii Seulului în vederea aducerii păcii în peninsula coreeană, Kang Kyung-wha a subliniat că o continuare a negocierilor cu Phenianul va fi crucială în obţinerea ”progreselor substanţiale”.

”Summitul de la 12 iunie nu este o încununare, ci un nou start către denuclearizare”, a subliniat ea într-o conferinţă de presă comună cu omologul său american.

”DISCUŢIE SINCERĂ”

Această ideea fost reluată de şeful diplomaţiei japoneze Taro Kono, de asemenea prezent, dar care s-a arătat mult mai prudent.

”Am avut o discuţie deschisă cu privire la modul cum să îndemnăm Coreea de Nord să ia măsuri concrete”, a spus el, părând să arate cu degetul către lipsa detaliilor şi calendarului din Declaraţia de la Singapore.

Referitor la ”garanţii de securitate” promise de Donald Trump lui Kim Jong Un, şeful diplomaţiei japoneze a declarat că a primit asigurări că ele ”nu au fost oferite încă” şi că acest lucru va avea loc doar în schimbul unor progrese către ”denuclearizare”.

Acelaşi lucru este valabil în privinţa ”pauzei” în exerciţiile americano-sud-coreene.

”Noi credem că atât alianţa Japonia-Statele Unite, cât şi disuasiunea” la care contribuie aceste manevre militare ”joacă un rol crucial în securitatea Asiei de Nord-Est”, a insistat Taro Kono, lăsând să întrezărească îngrijorările deja exprimate de Tokyo.

Mike Pompeo, aşteptat joi la Beijing, aliatul major al Phenianului, a vrut să dea asigurări asupra tuturor acestor puncte.

Însă el nu a preluat în totalitate, pe cont propriu, declaraţiile lui  Donald Trump, care a dat asigurări miercuri că ”nu mai există ameninţare nucleară” nord-coreeană.

”Noi credem că Kim Jong Un a înţeles urgenţa calendarului în vederea încheierii cu bine a acestei denuclearizări” şi ”că noi trebuie să o facem rapid”, a declarat el.

Statele Unite au, în opinia sa, ”o bună speranţă” că ”esenţialul dezarmării” nord-coreene are să intervină ”în următorii doi ani şi jumătate”, adică până la sfârşitul mandatului preşedintelui republican.

Iar în contextul în care Rusia a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să studieze o ridicare treptată a sancţiunilor economice drastice impuse Nordului după testele sale nucleare şi balistice, Pompeo a exclus această posibilitate.

”În trecut, presiunile economice şi financiare au fost slăbite înaintea oricărei denuclearizări complete. Asta nu se va întâmpla de această dată. Trump a spus-o clar la întâlnirea sa cu Kim Jong Un”, a subliniat el.

”Ridicarea sancţiunilor nu poate avea loc atât timp cât nu vom avea proba că Nordul s-a denuclearizat total”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.