Japonia pregăteşte o întâlnire între premierul Shinzo Abe şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, după summitul americano-nord-coreean de marţi, potrivit mai multor publicaţii japoneze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tokyo, surprins de intensul balet diplomatic din ultimele luni şi în mare măsură rămas la distanţă, vrea să abordeze în mod direct cu Phenianul problema cetăţenilor japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni în anii '70 şi '80, un subiect pe care-l prezintă ca pe o prioritate.

Oficiali japonezi iau în considerare mai multe scenarii - inclusiv al unei vizite a lui Abe la Phenian, în august, scrie în ediţia de joi cotidianul Yomiuri Shimbun, care evocă de asemena o posibilă întâlnire în marja unui forum economic prevăzut în septembrie în Extremul Orient rus.

Mai multe publicaţii japoneze scriu joi că Kim Jong Un s-a arătat marţi pregătit să-l întâlnească pe Abe, în cadrul întâlnirii sale istorice cu preşedintele american Donald Trump în Singapore.

Shinzo Abe a anunţat deja în mod public că doreşte o întâlnire directă cu Phenianul în vederea soluţionării problemei persoanelor răpite.

”Dacă vizita la Phenian, în august, se va dovedi dificilă”, Abe ar putea să se întâlnească cu Kim Jong Un în marja Forumului Economic Oriental prevăzut la Vladivostok, în Rusia, în perioada 11-13 septembrie, scrie Yomiuri.

Un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, a refuzat să confirme aceste informaţii.

Problema persoanelor răpite în Japonia, în anii '70 şi '80 în vederea formării în Coreea de Nord a unor spioni în domeniul culturii şi limbii japoneze subminează relaţiile între cele două ţări.

Această problemă, la fel ca cea a unor rachete capabile să atingă Japonia, nu figurează în documentul semnat la Singapore de Trump şi Kim, în care ei se angajează să acţioneze în favoarea unei ”denuclearizări complete a penisnulei coreene”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.