Emmanuel Macron a criticat vineri, în mod violent, refuzul polonez de a înăspri directiva cu privire la munca detaşată, pe care a catalogat-o drept ”o nouă eroare” a Varşoviei care, în opinia preşedintelui francez, se plasează ”la marginea” Europei în ”numeroase subiecte”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Polonia nu este prin nimic ceea ce defineşte direcţia Europei”, a spus el într-o conferinţă de presă la Varna, în Bulgaria, în ultima zi a unui turneu în Europa de Est.

Macron a întreprins acest turneu în Austria, România şi Bulgaria cu scopul de a obţine susţinere faţă de o reformare a directivei.

Premierul polonez Beata Szydlo a declarat joi că Varşovia refuză ”până la capăt” o reformă a directivei, ”în interesul muncitorilor polonezi”.

”Poporul polonez merită mai mult de-atât, iar premierului (polonez Beata Szydlo) îi va fi greu să explice că este bine ca polonezii să fie plătiţi prost”, i-a replicat Emmanuel Macron

Polonia ”se plasează la margine” şi ”decide să meargă împotriva intereselor europene în numeroase subiecte”. Însă ”Europa s-a construit pentru a crea convergenţă, acesta este sensul fondurilor structurale pe care le încasează Polonia”, a ameninţat el voalat.

”Europa s-a construit pe libertăţi publice pe care le încalcă, astăzi, Polonia”. Acest stat ”a decis să se izoleze”, a apreciat el.

Însă Macron s-a declarat convins că Franţa va reuşi să obţină majoritatea calificată necesară în vederea reformării şi înăspririi acestei directive cu scopul de a lupta împotriva dumpingului social, aşa cum s-a angajat locatatul de la Elysee în campania sa electorală.

”Nu mă tem că acest lucru va fragiliza construcţia unui compromis ambiţios şi pozitiv, ci din contră”, a spus el.

”Asemenea comportamente au fost făcute posibile de inacţiunea noastră timp de 12 ani. Această detaşare faţă de o Europă care nu mai îndrăzneşte să mai aibă ambiţie (este cea care) le face loc celor care calcă în picioare valorile europene (...)”, a denunţat şeful statului francez.

”O iniţiativă de relansare europeană este indispensabilă”, a conchis Macron.

El şi-a reiterat astfel proiectul de a le propune partenerilor săi o ”foaie de drum” în vederea ”refondării” Europei printr-o convergenţă mai mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.