Polonia ia în considerare modificarea controversatei legi prin care oamenii pot fi pedepsiţi cu închisoare până la trei ani pentru atribuirea crimenlor naziste poporului polonez, conform lui Michal Dworczyk, şeful biroului executiv al prim-ministrului, scrie The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Bloomberg, Dworczyk a declarat că amendamentul adus legii va înlătura pedepsele pentru cei care încalcă legea pentru că „ar putea distrage atenţia de  la scopul legii”.

El a adăugat că „scopul legii este să apere reputaţia Poloniei”.

În forma actuală, legea impune pedepse cu închisoarea până la trei ani pentru cei care atribuie crimele Germaniei naziste poporului sau statului polonez. De asemenea, sunt prevăzute amenzi şi pedepse cu închisoarea pentru oricine menţionează lagărele naziste ca fiind poloneze.

Legislaţia, introdusă de partidul conservator aflat la putere în Polonia, a stârnit un conflict cu Israelul, care consideră că legea afectează libertatea de exprimare. În plus, SUA se opun ferm legii, avertizând că afectează relaţiile strategice ale Poloniei cu Israelul şi SUA.

În aprilie, o grupare naţionalistă poloneză a cerut procurorilor să investigheze dacă preşedintele israelian Reuven Rivlin a încălcat legea în timpul unei vizite în Polonia.

Vicepreşedintele Mişcării Naţionale, Krzysztof Bosak, a declarat că o plângere a fost depusă atunci când Rivlin i-a transmis omologului său polonez că Polonia a permis implementarea genocidului german.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.