Polonia a depus vineri o plângere, în justiţia europeană, împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat adjunctul ministrului de Externe Konrad Szymanski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Polonia a decis să depună în această (vineri) dimineaţa, la Curtea de Justiţie a Uniunii Eurpene (CJUE), o plângere cu privire la adoptarea de către Uniunea Europeană (UE) a directivei cu privire la drepturile de autor pe Internet”, a anunţat la televiziunea publică TVP Info Konrad Szymanski.

”Noi vedem în acest text, în acest moment puţin clar, o ameninţare importantă la adresa libertăţii de exprimare şi mai ales la adresa libertăţii de exprimare pe Internet”, a subliniat el.

În opinia sa, textul ar putea conduce la ”adoptarea unor reglementări similare unei cenzuri preventive”.

Controversata reformă a drepturilor de autor a fost adoptată în urma unei bătălii crâncene, timp de doi ani, între mari grupuri de presă şi artişti favorabili textului, pe de o parte, şi giganţi în domeniul online şi apărători ai libertăţii Internetului, pe de altă parte, îngrijoraţi de consecinţele acesteia.

Polonia a fost unul dintre cele şase state care s-au opus reformei la vot.

Una dintre dispoziţiile-far ale directivei face platformele juridic responsabile de conţinuturi, obligându-le să se asigure că ele respectă dreptul de autor.

Altă dispoziţie crează un ”drept vecin” pentru editorii de presă, menit să le permită o remunerare mai bună la reutilizarea online a producţiei lor de către agregatori ca Google News.

Guvernului conservator polonez face acest anunţ cu două zile înaintea alegerilor europene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.