Polonia a depus vineri o plângere, în justiţia europeană, împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat adjunctul ministrului de Externe Konrad Szymanski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Polonia a decis să depună în această (vineri) dimineaţa, la Curtea de Justiţie a Uniunii Eurpene (CJUE), o plângere cu privire la adoptarea de către Uniunea Europeană (UE) a directivei cu privire la drepturile de autor pe Internet”, a anunţat la televiziunea publică TVP Info Konrad Szymanski.

”Noi vedem în acest text, în acest moment puţin clar, o ameninţare importantă la adresa libertăţii de exprimare şi mai ales la adresa libertăţii de exprimare pe Internet”, a subliniat el.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În opinia sa, textul ar putea conduce la ”adoptarea unor reglementări similare unei cenzuri preventive”.

Controversata reformă a drepturilor de autor a fost adoptată în urma unei bătălii crâncene, timp de doi ani, între mari grupuri de presă şi artişti favorabili textului, pe de o parte, şi giganţi în domeniul online şi apărători ai libertăţii Internetului, pe de altă parte, îngrijoraţi de consecinţele acesteia.

Polonia a fost unul dintre cele şase state care s-au opus reformei la vot.

Una dintre dispoziţiile-far ale directivei face platformele juridic responsabile de conţinuturi, obligându-le să se asigure că ele respectă dreptul de autor.

Altă dispoziţie crează un ”drept vecin” pentru editorii de presă, menit să le permită o remunerare mai bună la reutilizarea online a producţiei lor de către agregatori ca Google News.

Guvernului conservator polonez face acest anunţ cu două zile înaintea alegerilor europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.