Premierul polonez a calificat duminică drept "inacceptabil" refuzul Berlinului de a-i fi furnizate Kievului tancuri de luptă Leopard 2, în condiţiile în care ruşii dau semene că trec la o nouă ofensivă, relatează agenţia poloneză PAP, preluată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovaţi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile şi copiii sunt ucişi", a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia PAP.

Declaraţiile sale vin la două zile după reuniunea de la Ramstein, unde reprezentanţii a aproximativ 50 de ţări care ajută Ucraina s-au reunit la baza americană din Germania şi au decis noi livrări substanţiale de arme către Kiev. Aliaţii Ucrainei nu au reuşit totuşi să ajungă la un acord privind livrarea de tancuri de luptă, în ciuda cererilor repetate din partea Kievului.

Premierul polonez a declarat că aşteaptă "o declaraţie clară" din partea Berlinului, care să autorizeze furnizarea de tancuri Leopard, al căror producător este, de către ţările care le au în dotarea armatelor lor.

Nehotărârea Occidentului îi ucide pe ucraineni, acuză Kievul. Germania se confruntă cu reacţii negative din cauza reticenţei sale de a trimite tancuri Leopard
CITEȘTE ȘI Nehotărârea Occidentului îi ucide pe ucraineni, acuză Kievul. Germania se confruntă cu reacţii negative din cauza reticenţei sale de a trimite tancuri Leopard

Polonia, care spune că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard Kievului, afirmă că poartă discuţii pe această temă cu aproximativ 15 ţări. În cazul în care Berlinul refuză să furnizeze tancuri Kievului, "vom crea o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate", a declarat şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki.

CITEȘTE ȘI Polonia sugerează că ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina, chiar şi fără acordul Germaniei

Sâmbătă, cei trei miniştri de externe ai statelor baltice au îndemnat Berlinul "să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei", invocând "responsabilitatea specială" a Germaniei, "principala putere europeană".
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.