Poliţia olandeză anchetează cu privire la o camionetă înmatriculată în Spania, în care se aflau ”câteva butelii de gaz” şi pe al cărei şofer - un spaniol - l-a arestat, miercuri, după ce un concert rock a fost anulat la Rotterdam, în vestul ţării, ”în legătură cu o alertă teroristă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un agent de poliţie care era staţionat în apropiere de locul evenimentului a decis să oprească o camionetă pe care a văzut-o rulând către ora (locală 21.30 (22.30, ora României)”, a precizat poliţia într-un comunicat.

Serviciile de deminare (EODD) au inspectat camioneta imobilizată la două străzi de sala de concert Maassilo, într-o zonă portuară, în sudul oraşului, unde urma să aibă loc concertul de rock al unui grup american, au anunţat poliţia şi primarul Rotterdamului Ahmed Aboutaleb.

Şoferul a fost arestat şi condus la comisariatul de poliţie. El este audiat”, a anunţat Poliţia din Rotterdam pe Twitter.

Acest incident are loc la mai puţin de o săptămână după atacurile cu vehicule în Spania, revendicate de Statul Islamic, soldate cu 15 morţi.

Autorităţile olandeze au decis să anuleze concertul trupei de rock californiene Allah-Las după ce poliţia a primit de la forţele de ordine spaniole un avertisment cu privire la o ameninţare teroristă către ora locală 17.30 (18.30, ora României).

”Am fost avertizat telefonic, la începutul serii, că un semnal de ameninţare a sosit care are legătură cu un concert american la Maassilo, la Rotterdam”, a anunţat primarul într-oconferinţă de presă.

”Acest semnal provenea de la poliţia spaniolă, către poliţia olandeză”, a precizat el.

Însă, în opinia lui Ahmed Aboutaleb, primul primar din ţară născut imigrant şi musulman, care s-a pronunţat împotriva grupărilor teroriste islamice, este încă prea devreme să se stabilească o legătură între această camionetă şi o ”ameninţare teroristă”.

”O anchetă este în curs cu privire la evenimente şi ameninţare”, a declarat el, îndemnând să nu se tragă concluzii pripite.

Trupa Allah-Las, care urma să concerteze la ora locală 20.30 (21.30, ora României) la Rotterdam a fost scoasă sub escorta poliţiei de pe Maassilo, a adăugat el.

SPECTATORI RESPINŞI

La câteva zile după atentatele din Spania, poliţia continuă să ancheteze cu privire la posibile ramificaţii internaţionale ale celulei şi mai ales cu privire la deplasările în străinătate, în Franţa şi în Belgia, a mai multor membri ai acesteia.

Această celulă pregătea de fapt un atentat de mai mare amploare. Sub dărâmăturile casei de la Alcanar, la sud de barcelona, poliţiştii au găsit 120 de buteli de gaz şi urme de substanţe folosite de obicei la fabricarea TATP, un exploziv preferat de Statul Islamic.

Atacurile de joi şi vineri în capitala catalană şi staţiunea balneară Cambrils s-au soldat cu 15 morţi şi peste 120 de răniţi.

La Rotterdam, agenţi de poliţie care purtau vestă antiglonţ au fost postaţi în apropierea sălii Maassilo, cu o capacitate de aproximativ 1.000 de locuri, potrivit radioteleviziunii publice NOS.

Incinta a fost evacuată, zeci de spectatori respinşi, iar unitatea antiteroristă a Serviciului de Intervenţii Spaciale (DSI) s-a dus la faţa locului, potrivit radiodifuzorului.

”Poliţia ia informaţiile foarte în serios, cu siguranţă, după ultimul semnal, iar acum aşteptăm (să vedem) ce va conchide ancheta EODD şi ancheta penală în zilele următoare”, a conchis Aboutaleb.

NIVELUL AMENINŢĂRII, NESCHIMBAT

Autorităţile olandeze au anunţat că nivelul ameninţării teroriste rămâne neschimbat, la patru pe o scală de cinci, ceea ce înseamnă că există o ameninţare ”substanţială” - în contextul în care terorişti au prezentat Olanda ca pe o ”ţintă” şi în care terorişti comit atentate în ţările vecine - şi că că există indicii potenţiale că un atac este pe cale să fie pregătit.

”Nimic nu s-a schimbat pentru moment”, a declarat pentru AFP Lodewijk Hekking, un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Justiţiei.

Olanda a fost ocolită, până în prezent, de valul de atentate care i-a zguduit pe vecinii săi europeni.

Însă autorităţile rămân vigilente din cauza mai multor alerte, în ultimele luni, şi unor rapoarte care indică faptul că persoane legate de atentatele de la Paris şi Bruxelles au intrat scurte perioade de timp în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.