Poliţia a dispersat marţi cu tunuri cu apă manifestanţi adunaţi de luni seara în faţa Parlamentului de la Tbilisi, Georgia fiind cuprinsă de un val de proteste vizând partidul de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, aproape 20.000 de persoane s-au adunat în centrul Tbilisi, capitala ţării, pentru a cere demisia Guvernului şi alegeri legislative anticipate.

Înfruntând o temperatură glacială, sute de manifestanţi au rămas la faţa locului, blocând intrările în Parlament şi ameninţând să împiedice deputaţii să intre în clădire, unde urma să aibă loc marţi o sesiune plenară.

Marţi dimineaţa poliţia antirevoltă a folosit tunuri cu apă pentru a dipsersa mulţimea, după ce a arestat, la prima oră, mai mulţi protestatari şi a reţinut o scurtă perioadăde timp doi influenţi lideri ai opoziţiei, potrivit postului georgian de televiziune Mtavari TV, favorabil opoziţiei.

Proteste zguduie Georgia de la respingerea, la 14 noiembrie, de către deputaţi din partidul aflat la putere, Visul Georgian, a unui proiect de lege care prevedea desfiinţarea scrutinului mixt şi introducerea scrutinului proporţional în alegerile legislative din octombrie 2020.

Partidele din opoziţie şi-au afişat cu această ocazie unitatea împotriva Partidului Visul Georgian, prezidat de către puternicul oligarh Bidzina Ivanişvili, pe care îl acuză de faptul că se află în spatele eşecului proiectului de lege.

Opoziţia apreciază că sistemul electoral actual favorizează partidul aflat la putere, care dispune de 77% din mandatele din Parlament, după ce a obţinut 48,7% dintre sufragiile exprimate în alegerile din 2016.

Introducerea scrutinului proporţional era o promisiune pe care Partidul Visul Georgian a făcut-o în iunie, cu scopul de a pune capăt unui val de proteste declanşat de participarea unor deputaţi ruşi la un forum în Parlamentul georgian, în contextul în care cele două ţări au purtat un scurt şi sângeros război în august 2008.

La 17 noiembrie, peste 20.000 de manifestanţi s-au adunat la Tbilisi, la cea mai mare manifestaţie a opoziţiei din ultimii ani.

Condus de cel mai bogat om din Georgia, Partidul Visul Georgian se află la putere din 2012, însă popularitatea formaţiunii a scăzut puternic în ultimele luni, pe fondul stagnării economice şi unor temeri cu privire la un recul al progreselor democratice ăn această fostă republică sovietică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.