Premierul ungar Viktor Orban este lăudat într-un manual de istorie nou, care prezintă pe larg tezele sale antiimigranţi, ceea ce a generat o controversă aprinsă în Ungaria, unde criticii au comparat iniţiativa cu practicile din perioada comunistă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Distribuit la începerea anului şcolar, săptămâna aceasta, manualul destinat elevilor în vârstă de 14 ani îl prezintă într-o lumină avantajoasă pe liderul conservator aflat la putere după 2010 şi descris drept “figură fondatoare a Ungariei moderne”.

Autorii cărţii au acordat un spaţiu important discursului rostit de şeful Guvernului în Parlamentul European, anul trecut, în cursul căruia s-a opus “omogenizării culturale” în Ungaria din cauza migraţiei “în masă” către ţările Europei cu trecut “colonialist”.

Preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Istoriei TTE, Laszlo Miklos, consideră că acest manual “nu ar fi trebuit niciodată să ajungă în mâinile copiilor”.

“Chestiunea migraţiilor este importantă, trebuie discutată în clasă, dar citarea unui discurs politic atât de recent, scos din context, este inacceptabil din punct de vedere profesional”, a subliniat el. “Această practică aminteşte de vechiul regim: pentru a avea o notă bună, elevii trebuie să argumenteze în concordanţă cu declaraţiile premierului actual. Acest lucru ne aminteşte de Rakosi (dictatorul ungur din anii ’50 – n.r.)”, a adăugat el.

“Această practică aminte de dictaturile cele mai obscure”, comentează şi site-ul Kiskunhir.hu.

Potrivit criticilor, cartea prezintă scena politică în mod subiectiv: stânga este “caracterizată prin radicalism”, în timp ce dreapta “apără valorile trecutului”.

Editorul cărţii, Jozsef Kaposi, de la Institutul pentru Dezvoltare şi Cercetare în Educaţie (OFI), a dat asigurări că manualul nu sugerează “răspunsuri obligatorii” în ceea ce priveşte tematica pe care o abordează.

Guvernul nu s-a pronunţat deocamdată.

Criticat în mod regulat pentru derivele sale autoritare şi pentru tentativele de a controla presa, sistemul judiciar şi ONG-urile, Orban a înfuriat cadrele didactice restrângându-le drastic dreptul de a alege manualele pe care le folosesc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.