Declaraţii ale fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev - care-i îndeamnă pe europeni ”să-şi pedepsească” guvernele ”stupide” - provoacă o polemică în Italia, aflată în plină campanie electorală în vederea unor alegeri legislative prevăzute la 25 septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Italia, care este condusă de premierul în exerciţiu Mario Draghi, a susţinut până acum fără rezerve Ucraina, de la invazia rusă, la 24 februarie, şi i-a furnizat armament şi ajutor umanitar.

Această poziţie s-ar putea schimba, în cazul în care o coaliţie de dreapta - rusofilă şi prezentată drept favorită în sondaje - ar ajunge la putere.

”Amestecul rus”, denunţa joi pe prima pagină ziarul de stânga La Repubblica.

”Moscova, amestecuri în alegeri”, titrează cotidianul Il Messaggero, iar Il Corriere della Sera constată că ”Rusia perturbă alegerile italiene”.

Dmitri Medvedev a scris joi, între altele, într-o lungă postare pe Telegram, că ”ne-ar plăcea să-i vedem pe cetăţenii europeni nu numai indignându-se de acţiunile guvernelor lor (...), ci şi cerându-le socoteală şi pedepsindu-le din cauza prostiilor lor evidente”.

”Acţionaţi, aşadar, vecini europeni! Nu rămâneţi tăcuţi! cereţi cocoteală!”, îndeamnă fostul şef al statului rus.

Aceste declaraţii au provocat indignarea ministrului italian în exerciţiu de Externe Luigi Di Maio, care a denunţat ”un amestec al Rusiei în alegerile italiene”.

”Partidele italiene ar trebui să reacţionze la unison, însă (liderul Mişcării Cinci Stele şi fost premier italian Giuseppe) Conte şi (liderul Ligii, de extremă dreapta, Matteo) Salvini tac”, acuză el.

Liderul Partidului Democrat (PD, centru-stânga) Enrico Letta acuză Moscova de faptul că încearcă ”să schimbe poziţia politicii extrene italiene care, de la bun început, este foarte clar alături de UE şi NATO”, a denunţat el.

”Trebuie să reconfirmăm această alegere. Este clar că alegerile de la 25 septembrie sunt şi despre asta”, îndeamnă  el.

Enrico Letta cere Ligii să denunţe un pact pe care l-a semnat cu Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Matteo Salvini, care a vrut să se ducă la Moscova după lansarea invaziei ruse a Ucrainei, a renunţat şi se apără vineri.

”Nu mă duc în Rusia de ani de zile (...). Rusia nu are nici cea mai mică influenţă asupra alegerilor din italia”, declară el.

Dmitri Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei din 2008 şi până în 2012, iar apoi premier în perioada 2012-2020, este în prezent vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, însă el are, potrivit unor observatori, foarte puţină influenţă în viaţa politică rusă.

Cu toate acestea, declaraţiile sale bombastice din ultima vreme fac senzaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.