Planul de pace american în Orientul Mijlociu pe care Donald Trump urmează să-l dezvăluie marţi autorizează în fapt Guvernul israelian să instaureze un regim de apartheid, denunţă reprezentanţa diplomatică a Autorităţii Palestiniene (AP) în Marea Britanie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta este o tristă mascaradă politică”, a deplâns marţi Husam Zomlot, care a fost anterior şeful misiunii palestiniene la Washington şi un consilier strategic al preşedintelui Mahmoud Abbas.

Planul pe care Donald Trump urmează să-l dezvăluie marţi la prânz (ora locală) la Washington nu exclude, probabil, înfiinţarea unui stat palestinian, însă îl va reduce la ”bantustane” - fără continuitate teritorială - printr-o recunoaştere a coloniilor israeliene din Cisiordania, preconizează acest diplomat, intervievat de Reuters.

”Este un stat pentru Mickey Mouse. 28 ianuarie 2020 va rămâne drept data la care Statele Unite vor fi autorizat Israelul să pună în aplicare un regim de apartheid deplin. Trump va rămâne în istorie ca cel care a împins Israelul în direcţia greşită”, a subliniat el.

Detaliile planului elaborat de doi ani sub conducerea ginerelui şi consilierului locatarului Casei Albe Jared Kushner au rămas secrete.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a fost invitat la Washington la prezentarea acestuia, însă niciun reprezentant palestinian nu se află acolo.

Husam Zomlot consideră că Autoritatea Palestiniană nu are nevoie să cunoască toate dispoziţiile planului pentru a şti că acesta este inacceptabil.

”Nu există nimic pe tema Ierusalimului, nimic despre frontierele din 1967”, a deplâns el, evocând statutul Oraşului Sfânt şi restituirea pământurilor ocupate de Israel de la Războiul de Şase Zile - două dintre punctele-cheie ale procesului de pace, aflat într-un punct mort din 2014.

Textul ar urma, însă, să autorizeze statul evreu să păstreze un număr mare de colonii ridicate în Cisiordania şi o bună parte din Valea Iordanului fertilă şi strategică.

”Azi (marţi) la prânz (ora Washingtonului, 19.00, ora României), Trump va împinge Israelul şi pe Netanyahu să facă pasul apartheidului”, conchide Husam Zomlot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.