O plângere depusă în Elveţia le cere autorităţilor să-l aresteze pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi - care urmează să efectueze săptămâna aceasta o vizită la Geneva, la Forumul Mondial ONU al Refugiaţilor, în perioada 13-15 decembrie - şi să-l inculpe cu privire la crime împotriva umanităţii în urma unor execuţii în masă a unor opozanţi în 1988, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plângere, după care AFP scrie că a văzut o copie şi care este datată luni, i se cere procurorului general al Confederaţiei helvetice Andreas Muller să-l aresteze şi să-l inculpe pe Ebrahim Raisi ”cu privire la participare la acte de genocid, tortură, execuţii extrajudiciare şi alte crime împotriva umanităţii”.

Plângerea a fost depusă de către trei foşti deţinuţi.

Asociaţii de apărarea drepturilor omului fac de mult timp campanie pentru ca să se facă dreptate cu privire la aceste mii de execuţii extrajudiciare în închisori iraniene - în vara lui 1988 -, imediat după Războiul împotriva Irakului.

”COMISIA MORŢII”

Victimele erau în general susţinători ai mişcării Mujahedinii Poporului (MEK) - interzis în Iran -, care a susţinut Bagadul în timpul războiului.

Reclamaţii dau asigurări că pot îl pot identifica personal pe preşedintele iranian ca făcând parte la acea vreme din ”Comisia Morţii”- care a ordonat execuţiile.

Principalul reclamant - Reza Shemirani - a fost arestat în 1981 şi este unul dintre cei 150 de deţinuţi din cei 5.000 de deţinuţi din închisoarea sa care au supravieţuit epurării.

El a rămas în închisoare până în 1991 şi a fost torturat zilnic.

Opozanţi iranieni în exil au depus plângeri de acelaşi fel în Regatul Unit şi la New York.

În paralel cu această plângere în justiţie, o campanie internaţională a fost lansată în semn de protest faţă de prezenţa preşedintelui iranian Ebrahim Raisi la Forumul Refugiaţilor şi cere ca acesta să fie urmărit în justiţie.

”Prezenţa sa la Forumul ONU este în contradicţie cu valorile fundamentale pe care le apără ONU”, denunţă o petiţie semnată de peste 200 de personalităţi, între care laureaţi ai Premiului Nobel, judecători, foşti miniştri, universitari şi experţi în drepturile omului de la ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.