Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarusul, ţară aliată cu Rusia şi supusă sancţiunilor europene, pentru a contribui la construirea celei de-a doua centrale nucleare din Ungaria, a anunţat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, aflat la Minsk, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reactorul PAK 2 din Ungaria este în construcţie din 2014, iar societatea rusă Rosatom este responsabilă cu proiectarea şi lucrările. Compania rusă construieşte două reactoare cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare la Paks, în centrul Ungariei, la 100 de km de Budapesta.

"De o mare importanţă este acordul semnat astăzi aici privind cooperarea în domeniul energiei nucleare, care ne permite să folosim experienţa acumulată de Belarus aici în timp ce construim reactoare cu o tehnologie similară", a declarat Szijjarto, fără a oferi mai multe detalii despre acordul semnat.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Proiectul de 12,5 miliarde de euro a înregistrat întârzieri mari, chiar dacă energia nucleară nu este acoperită de sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, impuse din cauza războiului din Ucraina. Ungaria, care îşi obţine cea mai mare parte a energiei din Rusia, s-a opus extinderii sancţiunilor pentru a include acest sector.

"Bruxelles-ul a dat un răspuns stupid la război şi ar trebui să recunoască în sfârşit că sancţiunile nu funcţionează. Prin urmare, poziţia noastră este clară: mai puţine sancţiuni, mai multă cooperare! În prezent, intensificăm cooperarea economică cu Belarus în domeniile care nu sunt afectate de sancţiuni”, a scris Szijjarto pe Facebook.

Ministrul Szijjarto a criticat, de asemenea, o propunere a unora dintre omologii europeni şi din NATO de a trimite soldaţi în Ucraina pentru a antrena forţele din interiorul ţării. "Sunt dezgustat de declaraţiile care spun că ţările UE, NATO trimit soldaţi în Ucraina", a declarat el.

Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au dezbătut marţi ideea antrenării forţelor ucrainene în interiorul ţării, dar nu au ajuns la o poziţie comună pe această temă sensibilă. Blocul celor 27 de naţiuni are deja o astfel de misiune pentru trupele ucrainene, dar antrenamentul are loc în ţările UE.

Guvernul Ungariei are relaţii tensionate cu Kievul şi a menţinut legături mai bune cu Moscova decât alte state UE de la invazia Rusiei de acum doi ani.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.