Peste 7.000 de persoane au părăsit, începând din martie, tabăra de deplasaţi de la Rukban, în sud-estul Siriei, în apropiere de Iordania, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Biroului ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începând din martie, aproximativ 7.000 de persoane au părăsit Rokban”, o tabără situată nu departe de Al-Tanf, o bază militară în care sunt staţionate forţe americane din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste, a declarat pentru AFP David Swanson, un purtător de cuvânt al Biroului ONU.

Persoanele deplasate de război din tabără şi-au organizat prin propriile mijloace transportul până într-o zonă de ”dezescaladare” situată în apropiere, a anunţat joi OCHA într-un comunicat.

Unele dintre aceste persoane au fost transportate cu vehicule private sau închiriate de către Guvernul sirian în patru adăposturi comune în oraşul Homs (centru), aflat sub controlul regimului.

Altele s-au întors acasă, în cazul în care sunt originare din regiunea Homs, se arată în comunicatul OCHA.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), cu sediul în Regatul Unit, deplasaţii care se întorc în zone aflate sub controlul regimului lui Bashar al-Assad au încheiat ”acorduri de reconciliere” cu Guvernul.

Tabăra Rokban, situată într-o zonă deşertică la frontiera cu Irodania, este un ansamblu de corturi de prelate şi bordeie de lut, în care deplasaţii se confruntă cu lipsuri.

Din cauza frigului şi lipsei îngrijirilor medicale, aproximativ 20 de copii în vârstă de până un an au murit, în ianuarie şi fenruarie, în această tabără.

Ajutoarele umanitare sunt rare şi neregulate în tabără, iar ultimul datează de la 6 februarie.

Cei mai mulţi dintre locuitorii taberei supravieţuiesc cu o masă pe zi, constând adesea într-un simplu iaurt, ulei de măsline şi pâine, a declarat unul dintre ei pentru AFP.

După aceste peste 7.000 de plecări recente, în tabără au mai rămas peste 30.000 de oameni.

Războiul din Siria, care a izbucnit în 2011, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi şi milioane de deolasaţi şi refugiaşţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.